Trebate li napisati motivaciono pismo, ali nemate inspiraciju? Koristite ove savjete!

  • Početna

Neka bude zaista motivirajuće i iskreno, a ne puno praznih savjeta koje niko ne želi da čita.

Motivacija obično ponestane baš onda kada nam je najpotrebnija – prije pisanja motivacionog pisma. Iako nesumnjivo želimo posao za koji se prijavljujemo ili učestvujemo u radionici, seminaru, daljem obrazovanju bilo koje vrste i svjesni smo da je to dobro za nas same i da bez učenja i usavršavanja nema napretka, kada je u pitanju U trenutku kada zaista moramo da napišemo motivaciono pismo, to nas toliko demotiviše da mnogi svoju prijavu odlažu do poslednjeg trenutka samo da ne bi morali da se bave time.
Zato women in adria donosi nekoliko savjeta kako napisati kratko motivaciono pismo. Neka bude zaista motivirajuće i iskreno, a ne puno praznih floskula koje niko ne želi da čita.
Šta kratko motivaciono pismo treba da sadrži?
Četiri su ključna elementa koji čine motivaciono pismo, piše Career Contessa. To su:
  • prijateljski i poslovni pozdrav u kojem se treba obratiti osobi koja zapošljava
  • pasus s najvažnijim relevantnim vještinama koje posjedujete koje su potrebne za posao
  • pasus koji objašnjava inspiraciju i motivaciju za ulogu za koju se prijavljujemo kao i za kompaniju
    pozdrav

Nemojte pisati “Markove konake“

Umjesto onih tipičnih zamornih pisama u kojima se naširoko i opširno opisuje sve i svašta, prije svega hronologija prethodnih radnih iskustava, odaberite kratko motivaciono pismo. Upravo je to forma koja postaje sve popularnija, pa nije rijetkost da se u raznim prijavnim formularima nalazi samo mala “kućica” koja stane samo u nekoliko rečenica. Ako budete kratki, pomoći će vam da ostanete fokusirani na osnovne stvari. Predstavite samo ključne informacije, ideje i motivacije. Preporučena dužina propratnog pisma je između 250 i 400 riječi.

Pređite na stvar i slobodno se pohvalite

Većina poslodavaca nema vremena da pročita više stranica pisama, bez obzira koliko znaju da ste uložili mnogo truda u to. Žele da shvate što je brže moguće zašto uopšte želite posao. Što ste direktniji, to bolje.

Kratko motivaciono pismo savršena je prilika za vježbanje samopouzdanja, koje tu i tamo svima nedostaje. Ne ustručavajte se posebno naglasiti zašto ste savršeni za njihovu kompaniju i ulogu za koju se prijavljujete. Vaš početni paragraf je ono što će ili zakačiti menadžera za zapošljavanje ili ga izgubiti, stoga budite sigurni da brzo pređite na stvar, bez lutanja. Ovo je pravo vrijeme da pokažete svoje vještine i sposobnosti, zapišete sve svoje ideje i prijedloge, ali pazite da ostanete fokusirani. Ne idite dalje od onoga što ovaj posao znači.

Dakle, ako se prijavljujete za posao, na primjer, upravljanje društvenim mrežama, postoje određena znanja i vještine koje su relevantne, ali i one koje nisu. Na primjer, upotreba digitalnih alata poput Canve je vrlo važna, ali činjenica da ste završili tečaj plesa ili kuhanja ili imate certifikat za manikuru i ugradnju trepavica je nebitna za ovaj posao i ne treba je spominjati.

Odredite tri najvažnije tačke

Motivaciono pismo bismo mogli nazvati vrstom javnog nastupa. Zamislite da je pismo priprema za razgovor, kao da ćete se na osnovu onoga što piše u pismu zapravo usmeno predstaviti i “prodati” poslodavcu. To je tvoj cilj. Vi ste proizvod koji nudite. U svakom javnom nastupu, slažu se stručnjaci, treba istaknuti ključne tačke, rečenice, ideje, motivacije. I sve će se vrtjeti oko toga, vratit ćete se njima. Zato stanite i dobro razmislite: koji su ključni razlozi zbog kojih želite ovaj posao i šta možete ponuditi? Neka bude osnova vašeg pisma.

Jezik je važan! Izbjegavajte pasiv

Izbjegavajte upotrebu pasivnog jezika i umjesto toga koristite aktivne glagole. Kao što im ime govori – aktivni glagoli su aktivni, a pasivni glagoli zvuče jako… pa, pasivno. To želimo izbjeći. Niko ne želi kod poslodavca ostaviti utisak pasivne osobe. Nemojte koristiti dosadne birokratske fraze poput “do” ili “gore”.

Dakle, nikada ne recite “uvedena je nova web stranica koja je povećala promet za 15 posto”, već recite “uveo sam web stranicu i time povećao promet kompanije za 15 posto”. Na taj način naglašavate svoja postignuća. Općenito, aktiv će vam također pomoći da pišete sažetije, što će poslodavac cijeniti nakon čitanja tona motivacijskih pisama svaki dan.

Fokusirajte se na budućnost

Dok bi vaš životopis trebao biti pregled vašeg iskustva i mjesta na kojem ste ranije radili, vaše propratno pismo treba da se fokusira na budućnost i ono što želite da radite, savjetuje Harvard Business Review. Možete razmišljati o tome kao o mostu između prošlosti i budućnosti koji objašnjava čemu se nadate sljedećem. Pogotovo ako želite veliku promjenu karijere, što je česta pojava nakon pandemije. Upotrijebite kratko motivaciono pismo da prodate svoje vještine koje se mogu prenositi iz jedne profesije u drugu, kako biste istakli razloge zašto vjerujete da, iako životopis pokazuje da nemate iskustva u poslu za koji se prijavljujete, imate ideju o posao, imate želju, ideju i motivaciju. To je najvažnije.

Crvena zastava: Šta ne raditi

Postoje tri glavna savjeta koje Harvard Business Review dijeli kada su u pitanju stvari koje treba izbjegavati u propratnom pismu. Ne pokušavajte da budete duhoviti jer to prečesto ne uspe. Ne šaljite poslodavcu generičko propratno pismo, već ga stvarno prilagodite konkretnom poslu. I, naravno, ne pretjerujte sa laskanjem, već budite profesionalni i zreli. Svi vole malo laskanja, ali niko ne želi da ima ulizice u svom timu.
Izvor: women in adria
Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post