Programi stipendiranja Bosana Fondacije

  • Početna

Bosana Fondacija iz Los Anđelesa je zvanično registrovana 2010. godine, a u mjesecu maju 2010. godine organizirala je prvi veliki dobrotvorni koncert s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za projekat stipendiranja studenata bez roditelja i marginaliziranih iz Bosne i Hercegovine, koji imaju želju ali ne i mogućnosti da nastave svoje obrazovanje.

Cilj Fondacije je da pomogne djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, poboljša njihovo ekonomsko i socijalno stanje kroz obrazovanje, te da pomogne mladima da se pripreme za zapošljavanje.

Stipendije Bosana Fondacija su u prvoj godini bile prvenstveno za djecu bez roditelja. 2011. godine stipendiraju se i djeca koja su iz porodica sa jednim roditeljem, ali i ona iz porodica koje su u veoma teškoj materijalnoj situaciji.

Bosana Fondacija omogućava pristup školovanju studentima koji inače ne bi mogli nastaviti svoje obrazovanje, da bi isti ti studenti u budućnosti ostvarili svoje ciljeve, inspirisali druge, ali i pružili pomoć onima koji se nađu u sličnoj situaciji.

Pored stipendije koja pokriva troškove školovanja studenti su dužni da volontiraju 10 sati mjesečno, da bi stekli iskustvo koje će im pomoći u budućnosti ali i da bi shvatili vrijednost stipendije. Kroz volontiranje će studenti Bosana Fondacije steći iskustvo koje će im biti od velike koristi.

Aplikacija za stipendiju je dostupna na web stranici – www.bosanafoundation.org.

Konkurs za dodjelu stipendija je otvoren tokom mjeseca juna, a u slučaju da se ne javi dovoljan broj zainteresiranih studenta konkurs se ponovo otvori u mjesecu augustu.

Godišnji broj stipendista zavisi od prikupljenog novca na glavnom dobrotvornom godišnjem koncertu koji organizira Fondacija.

Prve godine Bosana Fondacija je stipendirala osam (8) studenata, a 2011. godine pet (5).

Zadatak Fondacije je da osigura sredstva za stipendiste od predhodnih godina prije nego odabere nove.

Iznosi stipendija se mijenjaju zavisno od smjera za koji se stipendisti odluče, mjesta u kojima će upisati fakultet, da li imaju smještaj ili ne itd, jer svi studenti nemaju iste potrebe.

Stipendija Bosana Fondacija je predviđena isključivo za državljane Bosne i Hercegovine koji planiraju da upišu jedan od državnih univerziteta kao redovni studenti prvog ciklusa. Fondacija ne stipendira studente koji studiraju izvan granica BiH niti one koji žele studirati na privatnim univerzitetima.

Fondacija još uvijek ne stipendira studente drugog ciklusa studija ili doktorante.

Mjesečna stipendija iznosi 150,00 KM. Pored toga studentima su pokriveni svi troškovi vezani za školovanje (knjige, ispiti, oprema itd.). Studentima se takođe plaća smještaj ako se pokaže potreba za istim. Svi troškovi se moraju opravdati, dok se odobrenje za iste mora zatražiti unaprijed. Što se tiče mjesečne stipendije, studenti je primaju u toku čitave godine, ali su isto tako obavezni da volontiraju u toku čitave godine da bi opravdali to što primaju stipendiju u toku pauza na fakultetu. Studenti s vremena na vrijeme dobiju zadatke od članova fondacije, u većini slučajeva projekti su vezani za koncerte: slikanje, izvještaji o njihovom akademskom uspjehu, video za donatore i slično.

Pored stipendija, Bosana Fondacija zajedno sa organizacijom Input iz Zenice financira vannastavne aktivnosti za djecu iz doma u Zenici. Učenici imaju priliku da poprave svoje ocjene ali se i zabave kroz radionice, a dokaz uspješne implmentacije su bolje ocjene i zahvalnost učenika koji obično nemaju nekog ko bi im mogao pomoći sa zadaćom.

Kontakt informacije:

Bosana Fondacija
Adresa: Bosana Foundation, 1059 S. Sycamore Avenue, Los Angeles, CA 90019
Kontakt osoba: Ajlana Osmanagić, direktor programa
E-mail: ajlana@bosanafoundation.org
Web: www.bosanafoundation.org

stipendije.ba

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post