Kako se pripremiti za intervju?

  • Početna

Tražite posao, intervju je nešto što se obično očekuje ako vaša prijava probudi interes budućeg poslodavca. U slučaju prijave za stipendiju, ako su intervjui dio prijavnog procesa, onda je to obično navedeno u detaljima prijave koji dolaze zajedno sa prijavnim obrascem. Ono što slijedi se bavi time šta biste trebali uraditi prije, tokom i poslije poziva za intervju.

Pripreme za intervju

Ova faza je obavezna. Prije nego što sjednete prekoputa osobe koja će vas ispitati,  potrebno je sakupiti većinu informacija o programu za koji se prijavljujete, vrsti pitanja koja će Vam biti postavljena, koliko dugo će intervju trajati, itd.

Intervju je ispitna situacija i trebate se spremiti u skladu s time, ali i ne zaboraviti da je to ujedno i Vaša prilika da se prikažete u najboljem mogućem svjetlu. Osoba koja Vas ispituje želi da dobije utisak o tome kakva ste osoba – na taj način se kompletira slika koju on/ona ima na osnovu dokumenata za prijavu sa stvarima koje se ne mogu staviti na papir. Stoga biste trebali očekivati formalnu, ali opuštenu atmosferu, u kojoj ćete većinu vremena Vi pričati tj.odgovarati na pitanja.

Za početak pokušajte što je moguće više istražiti o kompaniji / programu stipendiranja za koji se prijavljujete. Ako se radi o kompaniji, saznajte informacije o poslovanju, kako stoje na tržištu, šta oni i drugi misle o nihovoj korporativnoj kulturi, šta neko sa Vašim zanimanjem radi tamo, kako izgleda običan dan. Ako se radi o stipendiji, pogledajte koje ćete predmete pohađati, koliko će ih biti, koliko slobode imate pri izboru predmeta, kako će se Vaš rad ocjenjivati, profesore, veličinu odsjeka, odnos student-fakultet, smještaj, vannastavne aktivnosti, kulturni život. Ukratko, nastojte da dobijete što tačniju sliku o tome šta ćete raditi ako dobijete stipendiju/posao.

Savjet 1: Zapišite sve što Vas zanima, što nije jasno, ili ono o čemu biste željeli znati više. Tokom samog intervjua, skoro uvijek postoji vrijeme kada je red na Vas da postavljate pitanja i željet ćete da imate korisna pitanja za postaviti.

Savjetuje se također da potpuno objektivno ispitajte zahtjeve prijave, smislite razloge i primjere koji dokazuju da možete ispuniti te zahtjeve. Vrlo vjerovatno ćete biti pitani o tome tokom intervjua.

Savjet 2: Ne pretjerujte, izgledat ćete prekvalifikovano, što je posebno bitno – bez laži.

Očekujte  direktno pitanja: zašto ste Vi najbolji za ovu poziciju? Obavezno imajte spreman odgovor i budite uvjereni da ste najbolji.

Savjet 3: Postoji nekoliko uobičajnih pitanja koja se pojavljuju prilikom svakog intervjua. Pripremite odgovore na njih i potražite drugo mišljenje o njima od prijatelja. Dok se određena pitanja pojavljuju u svakom intervjuu, pogledajte listu ispod- sigurno ćete se susresti sa nekim od ovih pitanja.

Tokom intervjua…

Veče prije intervjua otiđite u mjesto u kojem će se intervju obaviti, pogotovo ako tu nikada ranije niste bili.  Na vrijeme se organizujet za prijevoz i koliko vremena Vam je potrebno – dođite ranije amli max 10 minut.

Savjet 4: Jedna od najgorih stvari koje možete uraditi je zakasniti.

Na dan intervjua, ponesite kopiju svih dokumenata koje ste ranije poslali uz prijavu. Ispitivač najvjerovatnije neće prihvatiti nova dokumenta i imat će svoju kopiju, ali nikada ne znate kada Vam može zatrebati kopija viška tokom razgovora.

Obucite se službeno. Iako možda nemate poslovni outfit, ua intervju obavezno obucite odijelo ili ako ništa uparite hlače i sako i/li košulju i kravatu. U mnogo slučajeva, ispitivač će biti formalnije odjeven nego Vi.

Razgovor će obično početi nekim neformalnim tonom, s namjerom da se oslobodite eventualne treme.

Savjet 5: Osmijeh! Nasmješite se dok ulazite i pozdravljate. Budite na početku neformalni, ali ostanite pristojni i opušteni.

Ozbiljna pitanja će uskoro pristizati. Pri kraju intervjua će Vas vjerovatno pitati imate li kakvih pitanja. Zapamtite, to ste već pripremili.

Na samom kraju, kao zadnje pitanje koje imate, tražite povratnu informaciju na Vaš nastup. Ne samo zato što izgleda predobro u očima ispitivača, nego zato što želite da znate šta ste uradili dobro a šta ne, i šta biste mogli uraditi bolje sljedeći put.

Bez obzira šta mislite o svom nastupu, ostanite pristojni, opušteni, samopouzdani dok ne izađete napolje. Vaši utisci se ne moraju nužno poklapati sa utiscima ispitivača i zbog toga iskoristite šanse do samog kraja.

Ono što trebate/ne trebate raditi tokom intervjua

Da – Pokušajte ne dominirati razgovorom tako što ćete govoriti previše ili preglasno.

Ali…Neka ispitivač preuzima inicijativu ali dok govorite uzmite si dovoljno vremena da objasnite svoje stavove. Takođe, obratite pažnju kako biste izbjegli dominantan govor tijela.

Ne – Nemojte kritikovati kolege, prijatelje, konkurente za isti posao, trenutni fakultet, radno mjesto, itd. Razlog zbog kojeg trebate dobiti to što želite je zato što ste dobri za to, a ne zato što su drugi loši.

Ne – U razgovoru prvi ne spominjite finansijski aspekat. U slučaju stipendije, svote su fiksne i jasno naznačene od početka, i tu se nema šta pregovarati. Što se tiče posla, nikada prvi ne postavljajte cifru čak i ako vas pozovu da to uradite. Izbjegnite to na pristojan način, i vidite koliko poslodavac misli da vrijedite.

Ali.. Ispitivača manje zanima gdje spavate, a više šta znate i možete uraditi.

U nekim slučajevima, intervju neće uopšte izgledati onako kako ste ga zamislili. Ovo je većinom slučaj sa intervjuima za posao i ostvaruje se u dvije najčešće situacije. Ili ispitivač zasjedne opušteno u stolici i kaže: pričajte mi o sebi, i ne izusti ni riječ u narednih 30 minuta, ili je on/ona direktan, stavlja ptitisak na Vas, ne dopušta Vam da odgovorite, nekad ide i dotle da je neučtiv i omalovažava Vas.

Bez obzira o čemu se radi, ne trebate izgubiti živce i zapamtite da ste još uvijek vrlo dobro pripremljeni za intervju. Iznesite ono što Vas čini dobrim za posao, spomenite svoje kvalitete, podlogu, znanje, navedite primjere. Ostanite pristojni i pokušajte naglasiti kad završite odgovor. Ako se radi o testu, tako ćete ga položiti.

Poslije intervjua

Ako imate e-mail ili kontakt ispitivača, napišite poruku zahvale. To je dobra prilika da:

  • Zahvalite ispitivaču za njegovo/njeno vrijeme i zanimljiv razgovor koji ste vodili;
  • Podsjetite ga da ste bolji od drugih 20 ljudi koje je danas upoznao;
  • Naglasite one stvari koje, iako su spomenute tokom intervjua, nisu došle u prvi plan razgovora, a ipak su prednost za vašu prijavu;
  • Sjetite se najvažnijih elemenata koji čine Vašu prijavu toliko vrijednom;
  • To trebate uraditi na dan intervjua, najviše u  3-4 paragrafa.
Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post