Koja zanimanja su najtraženija u Brčko distriktu?

  • Početna

Prema statističkim podacima Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, u zadnjih nekoliko godina vidljiv je trend smanjenja broja nezaposlenih, ali i pojačana potreba za radnicima zanatskih zvanja i zanimanja, te stručnjaka iz područja IT sektora.

Zaključno sa mjesecom maj, na evidenciji zavoda nalazilo se 6.788 osoba koje aktivno traže posao, dok je u isto vrijeme 8.900 osoba koje se nalaze na polupasivnoj listi, istaknuo je Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju u brčanskom Zavodu za zapošljavanje.

On je kazao kako su prema podacima Zavoda u Brčkom najtraženiji radnici profila zavarivači, tesari, šivači, zidari, bravari te ugostiteljski radnici i operateri za unos podataka. Kada je riječ o visokom obrazovanju, najtraženija su zvanja vezana za IT sektor: IT inženjer i software inženjer, zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine.

„Na osnovu podataka koje objavljuje Zavod, a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima gotovo nepromijenjena već nekoliko godina“, ističe Galijatović.

Na aktivnoj evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje najviše ima osoba sa srednjom stručnom spremom (oko 2.200), zatim kvalificiranih i nekvalificiranih radnika te preko 750 osoba sa visokom stručnom spremom.

Najzustupljeniji kadrovi su diplomirani ekonomisti i ekonomski tehničari, zatim diplomirani pravnici, profesori razredne nastave, inženjeri poljoprivrede, profesori kineziologije te mašinski tehničari, medicinske sestre, prometni tehničari i maturanti gimnazije koji nisu nastavili daljnje obrazovanje.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post