Brčko: Budući srednjoškolci mogu da biraju između 39 zanimanja

  • Početna

Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta raspisao je konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini. Svršeni osnovci će imati priliku da izaberu jedno od ukupno 39 zanimanja koja im se  nude u narednoj školskoj godini.

Konkursom je planirano da u četiri srednje škole na području Distrikta u narednoj školskoj godini bude upisano 774 učenika raspoređenih u 43 odjeljenja.

Poslodavci su proteklih godina često naglašavali da nedostaje kvalifikovanih kadrova iz više zanatskih  zanimanja, poput bravara, varilaca ili zidara no sa druge strane obično je bila slaba zainteresovanost mladih za upis takvih smijerova. Upravo zato je predlagano i da se učenici sa takvim zanimanjima stipendiraju.

“Ovaj plan upisa je usaglašen sa poslodavcima i postoji intencija Vlade da se za neka deficitarna zanimanja eventualno uvede program stipendiranja kako bi privukli potencijalne učenike kao buduće majstore i za to ih stimulisali stipendijom”, pojasnio je Senad Osmanović šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj  2020/2021. godini je otvoren do 25. juna a upis će se vršiti bez prijemnog ispita.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post