U Tehničkoj školi radionica o odjeći od recikliranih materijala

  • Početna

U Tehničkoj školi u Brčkom danas je sa učenicima smjera Tekstilni tehničar održana radionica o modeliranju i kreiranju odjevnih predmeta od recikliranih materijala.

Direktor Tehničke škole Dejan Nikolić rekao je da je ovo bio prvi dio radionice i da će drugi dio biti modna revija koja će biti održana 8. aprila u Sarajevu, gdje će biti nagrađen jedan od radova.

Nikolić je napomenuo da je, osim u ovoj, radionica održana i u JU Politehničkoj školi u Banjaluci i Srednjoj mješovitoj školi “Žepče” u Žepču.

Projektni službenik Centra za promociju civilnog društva, koje je organizator radionice, Dejan Filipović rekao je da je riječ o projektu “Misli o prirodi” koji se realizuje uz finansijsku podršku Švedske, čiji je cilj zagovaranje očuvanja prirode, edukacija i podizanje ekološke svijesti kod mladih ljudi.

Modni dizajner iz BiH Adnan Hajrulahović koji je bio predavač na radionici, rekao je da su na ovaj način pokušali da mladim ljudima koji tek dolaze pokažu nove vrijednosti u aspektu recikliranja tekstila, jer je tekstilna industrija drugi najveći zagađivač životne sredine u svijetu.

Marina Subić, učenica trećeg razreda smjera tekstilni tehničar u Tehničkoj školi u Brčkom rekla je da je radionica bila edukativna, da joj se svidjela ideja da odjevne predmete izrađuje od recikliranih materijala, te da svi sa nestrpljenjem čekaju da se sa svojim kreacijama pojave na modnoj reviji u Sarajevu.

eBrcko

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post