Prva karta morskih čudovišta!

  • Početna

Ova vrlo detaljna karta iz 16. vijeka izgleda kao dječja maštarija, ali zapravo je od velike važnosti za istoriju srednjeg vijeka, jer je ovdje osim čudovišta izvučeno puno zemlje, uvala, laguna, rijeka i ostrva sa preciznim koordinatama. Osim toga, mapa čudovišta nije tako naivna stvar, ali postoji još jedna namjera koja stoji iza predstave izmišljenih čudovišta u srijedu.

“Carta marina et descriptio septemtionallum terrarum ac mirabilium” ili Nautička karta i opis sjevernih kejeva i čuda – prva je detaljna karta i najutjecajnija kolekcija morskih čudovišta u 16. stoljeću u sjeverozapadnom dijelu svijeta.

Karta je tiskana 1539. godine na devet drvenih blokova (55 × 40) koji su sastavljeni u jednu cjelinu (1,70 m x 1,25 m). Mapa je rad Olausa Mangusa, švedskog patriote i katoličkog svećenika, kao i pisca koji je crtao u Rimu 12 godina. Magnus je došao u Rim u diplomatsku posjetu i tamo ostao.

Danas postoje dvije kopije ove mape – jedna se nalazi u Bavarskoj državnoj biblioteci, a druga u uppsalskoj biblioteci u Švedskoj.

Magnusova karta sadrži detaljne opise morskih čudovišta, njihova imena i imena na latinskom jeziku. Oni se u mnogočemu razlikuju od bilo kojeg opisa čudovišta do tada, čak i iz iste ere. Vrijeme je neistraženog kada su vjerovali u priče, mitove i čudovišta.

Smatra se da je Carta Marina imala još jednu posebnu svrhu i zadatak, a bila je ekonomsko – politička. Mapa je trebala otjerati ribare iz drugih zemalja u skandinavske vode

(edukacija.rs)

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post