Kako napisati esej – 8 koraka za jednostavno pisanje

  • Početna

Pisanje eseja često može biti zastrašujući zadatak za učenike. Međutim, ovo možda nije pravilo, jer postoje razni trikovi i savjeti koji vam mogu pomoći da stvaranje eseja pretvorite u zabavu. Ako ste upravo dobili zadatak da napišete prvi rad ove vrste i pitate se kako da napišete kvalitetan esej, slijedite naše savjete i napišite rad za najvišu ocjenu.

Šta je esej?

Naziv “esej” potiče od francuske riječi “essai”, što znači “ispitivanje”. Esej je prozni oblik pismenog izražavanja, koji ima kraći oblik. Cilj je izraziti lično mišljenje autora na osnovu istraživanja, informacija i zaključaka o određenoj temi. Teme eseja su najčešće književne, novinarske i naučne, ali mogu biti nadahnute i svakodnevnim životom i autorovim iskustvom. Svrha je čitatelju približiti razumijevanje i stavove autora o datoj temi. Esej je obično u obliku izvještaja, kratke priče ili pjesme u prozi, a često i kao članak ili rasprava. Gotovo je sigurno da ćete tijekom studija napisati jedan esej.

8 koraka u pisanju eseja:

#1 Izaberite temu

Nije bitno je li vam tema dana ili ste je sami odabrali, potrebno je da bude jasna i precizna. Ako od nastavnika ili profesora dobijete temu, zamolite ga za dodatne smjernice koje će vam pomoći da suzite fokus svog rada. Potrebno je znati područje o kojem ćete pisati, pa ako sami odaberete temu, vodite računa da to ne bude izvan vaše sfere interesa.

#2 Smislite ideje i pripremite koncept za svoj esej

Budući da za pisanje eseja trebaju vaše misli i stavovi, potrebno je smireno razmišljati o svemu što biste napisali. Postavite si pitanja i detaljno odgovorite na njih.

Zatim, da biste napisali uspješan esej, morate organizirati svoje misli. Ako već imate puno ideja, napravite nekoliko teza koje će vam pomoći da ne zaboravite stare, dok smišljate nove ideje. Najbolja tehnika je napisati neku vrstu podnaslova, a zatim ostaviti plakate ispod da ih razrade. To će vam pomoći da bolje organizirate manje ideje unutar većih i brže obradite kompletnu temu.

#3 Napišite glavnu tezu

Sad kad ste odabrali temu i stvorili skicu ideja, potrebno je iznijeti glavnu tezu koja će biti poanta vašeg eseja. Ova glavna teza zapravo je cijela tema eseja sažeta u jednoj rečenici. Služi kako bi čitatelj razumio vašu poziciju i zašto ste odabrali baš taj pristup svojoj temi. Vrlo je važno da imate kvalitetnu glavnu tezu, jer će to izuzetno pojasniti cijeli esej. Tezu morate braniti snažnim argumentima koji će čitatelja natjerati da razmišlja poput vas ili barem više razmišlja o vašem stavu.

#4 Napišite glavni dio eseja

Ovaj se odjeljak naziva i “tijelom eseja” jer objašnjava i opisuje vašu temu. Svaka glavna ideja, tj. Podnaslov koji ste napisali u skici, bit će zaseban odlomak i vodič za pisanje tijela eseja. Tekst ćete napisati tako da svaki podnaslov ima podršku još najmanje tri argumenta koji opravdavaju tu poziciju. Ideje koje čine podnaslov trebale bi dolaziti jedna od druge, odnosno do tijela u prirodnom toku, a ne biti neorganizirane. Na ovaj način vaš esej ima odličan kvalitet, a čitatelj razumije poantu vašeg rada.

#5 Uvod

Davno uspostavljeni sistem: uvod-razrada-zaključak, dobro će vam poslužiti pri pisanju eseja.

Budući da ste razvili ideje, titlove, tezu i imate konture svog rada, potrebno je napisati uvod koji će privući čitatelja da pročita cijeli esej. Naslov i prvi odlomak presudni su u privlačenju pažnje čitatelja. Za uvod možete koristiti šokantne informacije, dijalog, priču, citat ili jednostavan sažetak teme. Bez obzira koji pristup odabrali, pobrinite se da je uvod u potpunosti povezan s vašom tezom koja će kroz uvod proći u obliku posljednje rečenice.

#6 Razrada

Ovaj se dio eseja sastoji od najmanje tri paragrafa koji će biti smisleno povezani jedni s drugima. Svaki odlomak trebao bi se usredotočiti na zasebnu ideju koja podupire vašu tezu. Odlomke ćete započeti iznošenjem određene ideje, a zatim ćete ih braniti određenim dokazima. Ovdje je važno zadržati pažnju čitatelja kako ne biste odgađali, već bili specifični, direktni i zanimljivi.

#7 Zaključak

Zaključak je zatvaranje teme i rezimiranje vaših sveukupnih ideja, dok istovremeno dajete konačnu perspektivu vašoj temi. Vaš zaključak trebao bi sadržavati tri do pet jakih rečenica. Jednostavno pregledajte svoje glavne točke i pružite pojačanje za svoj rad.

Najučinkovitiji zaključak bit će citat, poziv na akciju ili zanimljiv zaokret. To će natjerati čitatelja da razmišlja o vašem radu i nakon čitanja.

#8 Obratite pažnju na detalje

Nakon što napišete zaključak, možda mislite da ste završili esej, ali to još uvijek nije istina. Prije završetka posla morate obratiti pažnju na sve detalje.

Provjerite raspored svojih odlomaka. Pazite da su najjači argumenti prvi i posljednji odlomak u tijelu, dok su ostali u sredini. Također, pripazite da je vaš stav potpuno zaštićen i razmislite možete li dodati nešto važnije.

Pregledajte upute za svoj esej koje ste dobili od profesora ili nastavnika. Različiti eseji moraju imati različite formate, a vi morate dvaput provjeriti upute kako biste bili sigurni da je vaš esej u traženom formatu.

Na kraju, pregledajte ono što ste napisali. Pročitajte svoj rad i pogledajte ima li smisla. Provjerite jesu li rečenice smisleno povezane, da priča teče glatko i dodajte fraze kako biste pomogli povezati misli ili ideje. Provjerite jesu li navodi u vašem eseju pravilno označeni i obavezno navedite izvor tih citata. Zatim obratite pažnju na pravopisne greške i gramatiku.

Nakon što ste završili sve ove korake, uvjerili se u kvalitetu svog rada, provjerili pravopis i ispravili greške, čestitamo! Vaš esej je gotov!

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post