Okrugli sto za razvoj i proširenje programa karijernog usmjeravanja i savjetovanja

  • Početna
Omladinski centar „Vermont“ kroz projekat „Program usklađivanja tržišta rada i sistema obrazovanja – karijerno usmjeravanje i savjetovanje“, finansiran od strane Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta i Vlade Brčko distrikta, učestvuje na različitim treninzima i obukama vezanim za obrazovanje i buduću karijeru kako osnovnih tako i srednjih škola.
S tim u vezi, učestvujemo i na Okruglom stolu koji organizuje Austrijska agencija za obrazovanje i internacionalizaciju – OeAD zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.
Učesnicima Okruglog stola su se na početku obratili Ministrica obrazovanja Tuzlanskog kantona gospođa Alisa Memić i Austrijska izaslanica za obrazovanje OeAD gospođa Mara Ikić.
May be an image of 3 people, people standing and text that says 'SALIS በ'
Tema okruglog stola je razvoj i proširenje programa karijernog usmjeravanja i savjetovanja te praćenje trendova i procesa u EU. Kroz učešće na Okruglom stolu, cilj nam je uskladiti aktivnosti našeg projekta “Program usklađivanja tržišta rada i sistema obrazovanja – karijerno usmjeravanje i savjetovanje” sa RIGA preporukama za obrazovanje kroz rad.
Stručno obrazovanje i obuka su u procesu stalnog unapređivanja i razvoja od usvajanja Kopenhaške deklaracije 2002. godine. Zaključci iz Rige 2015. godine takođe imaju značajnu ulogu u ovom procesu. Prezentacija dokumenta Poboljšanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH na osnovu zaključaka iz Rige 2021 – 2030. godine održana je u Sarajevu u septembru 2021. godine. Tom prilikom su razmijenjena iskustva o trenutnim trendovima i prioritetima u stručnom obrazovanju i obuci u EU.
May be an image of 5 people, people sitting, people standing and indoor
Austrijska agencija za obrazovanje i internacionalizaciju – OeAD, je ovom prilikom naglasila da podržava daljnji razvoj sistema stručnog obrazovanja i obuke u BiH, te u okviru konferencije ponudila podršku u primjeni istog.
Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post