NASA i projekt Mjesec!

  • Početna

NASA je odlučila financirati studiju izvodljivosti za projekat izgradnje radio-teleskopa u središtu kratera na drugoj, nevidljivoj strani Mjeseca.

To se odnosi na dio lunarne hemisfere koji je neprestano okrenut prema Zemlji i na taj način pruža izuzetno povoljnu perspektivu za proučavanje svemira, zaštićenog od radio smetnji sa Zemlje i Zemljine guste atmosfere, što utječe na sposobnost otkrivanja teleskopa na Zemlji.

Novi radio-teleskop, koji će raditi na ultra dugim valovima (od 10 do 50 m), zvat će se “Lunar Crater Readio Telescope” i imat će nevjerovatne prednosti u odnosu na radio-teleskope smještene na Zemlji, kažu stručnjaci.

Inače, NASA je odlučila izdvojiti iznos od 125 hiljada dolara, u okviru svog programa koji podržava inovativne koncepte, za provođenje studije izvodljivosti povezane s ovim teleskopom.

Radio-teleskop, zamišljen kao mreža ili skup žica, bit će instaliran u krateru promjera 3 do 5 kilometara, s druge strane Mjeseca.

Žičana mreža koja će predstavljati ploču ovog radio-teleskopa imat će promjer od jednog kilometra, a krater će se protezati roverima DuAxel – robotima koje je NASA dizajnirala tako da se mogu okomito kretati.

Budući da prijedlog predviđa instalaciju s druge strane Mjeseca, nama nevidljive, ovaj radio teleskop će biti pošteđen radio smetnji koje dolaze sa Zemlje, satelita, pa čak i Sunca, tokom selenovih noći.

Nije poznato za koji period NASA planira dovršiti izgradnju ovog radio teleskopa, ali ni kada će započeti njegovu instalaciju.

(edukacija.rs)

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post