Kako učiti i naučiti matematiku?

  • Početna

Za većinu učenika formule, teoreme i logaritmi “noćna su mora”, a broj jedinica u dnevniku na kraju školske godine, u pravilu, najveći je u matematici. Zašto?

Zato što je matematika jedan od predmeta koji zahtijeva kontinuirani rad i efikasno učenje. To je preduvjet za bolje ocjene i više znanja, a prvi i najvažniji korak u tom procesu je znati kako učiti.

Postoji niz tehnika koje olakšavaju proces učenja i povećavaju njegovu efikasnost. Evo pet najvažnijih:

1. Pronađi inspiraciju

Problem

Često se dogodi da učenici odlože početak procesa učenja jer nemaju inspiraciju. Nisu dovoljno nadahnuti, dobro raspoloženi, dovoljno veseli da sjednu i počnu vježbati matematičke zadatke. Budimo realni: ako očekujete da se pojavi nadahnuće za učenje, najvjerojatnije nikada nećete sjesti i završiti domaći zadatak ili zadatak koji će biti na sutrašnjem pismenom zadatku ili usmenom testu.

Rješenje

Ne čekajte inspiraciju. Počnite učiti bez nje. Jednom kada se uvjerite da sjednete i počnete rješavati zadatke, shvatit ćete da to nije tako strašna stvar kao što ste mislili i da će ono što ste naučili biti okidač za daljnje učenje. Pokušajte na domaću zadaću gledati kao na provjeru vlastitog znanja. Analizirajte svoje greške, istražite moguća rješenja, excel!

2. Podijelite lekcije na manje dijelove

Problem

Ponekad vas ono što morate naučiti zadaje glavobolja, jer jednostavno ima previše materijala za naučiti. To vas može, a najvjerovatnije hoće, obeshrabriti, pa čak i navesti da jednostavno odustanete od svega, zatvorite knjigu i posvetite se stvarima koje vas više zanimaju: igrama, nogometu ili nekim drugim manje “dosadnim” stvarima.

Rješenje

Šta možete učiniti u ovakvoj situaciji? Podijelite lekciju, odnosno gradivo, na manje cjeline. Zatim naučite prvi od ovih manjih dijelova. To vam sigurno neće predstavljati problem. Mali dio je uvijek lakše naučiti i usvojiti. A uspješno usvajanje tog “malog” dijela materijala potaknut će vas da prijeđete na drugi dio. Pa, treće, četvrte … Malo po malo savladaćete čitav materijal bez nepotrebne iritacije.

3. Napravi plan učenja

Problem

Imate li ikada dojam da učite satima i jednostavno trošite previše vremena na učenje? Sigurni smo da vam se to često događa.

Problem je u tome što se to obično događa iz sljedećih razloga: u prvih pola sata tražite ono što trebate naučiti, zatim pola sata razmišljate o tome kako uopće započeti, zatim pola sata razgovarate s prijateljem, zatim pošaljete nekoliko tekstualnih poruka, zatim samo pogledate “dvije minute” onoga što se događa na društvenim mrežama … i sve to računate kao učenje.

Rješenje

Ako zaista planirano vrijeme za učenje provodite u učinkovitom učenju matematike, nećete imati dojam da neprestano učite.

Prije nego što započnete s učenjem, isključite svoj mobitel, isključite televizor i sve što bi vam moglo odvratiti pažnju i posvetite se samo učenju. Naučite onoliko koliko realno procijenite i utvrdite da biste trebali, a zatim se nagradite filmom, izlaskom ili čokoladom.

4. Budi optimista, razmišljaj pozitivno

Problem

Nema školarca koji barem jednom nije upotrijebio sljedeću rečenicu: “A ako učim, dobit ću lošu ocjenu.” Poznata izreka kaže: “Pazite što želite, moglo bi vam se ostvariti.” Ne dozvolite da vas savladaju prepreke i dovede do sumnje u vaše sposobnosti.

Rješenje

Jedna od važnih stvari u učenju, kao i u životu, je biti optimista. Ne gledaj na stvari u crnom. Optimizam je temelj pozitivnog mentalnog stava. Optimisti su ljudi sa sloganom “Sve se može učiniti i riješiti.” Pronalaze dobre i pozitivne strane u svakoj situaciji, izrađuju akcijske planove, postavljaju ciljeve koje žele postići i usmjeravaju svoje misli na ono što trenutno rade. Budite poput njih i pokažite sebi i drugima da možete biti matematički genije.

5. Nemoj da učiš sam

Problem

Može se dogoditi da se nekako izgubimo u mislima dok samostalno učimo i lutamo negdje daleko. Da li vam se to ikad dogodilo? Jeste li ikada poželjeli da neko drugi bude u sobi s vama u određenom trenutku i da zajedno rješavate zadatak koji vas muči satima? Ili samo da neko potvrdi da je rješenje koje ste smislili ispravno?

Rješenje

Čak i ako volite učiti sami, ponekad je dobro vježbati matematiku s nekim u parovima, imati nekoga tko će vam pomoći kad zapnete, tko će vam objasniti ono što ne razumijete. Dobro je vježbati matematiku s nekim tko će vas motivirati i poticati da i dalje tražite rješenje i nekim tko će vam učenje matematike učiniti zanimljivim i zabavnim.

 

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post