JU Tehnička škola u novoj školskoj godini upisat će 240 učenika u 12 odjeljenja

  • Početna

Ove godine na području Distrikta osnovnu školu završava 618 učenika, što je u posljednjih 20 godina najmanji broj svršenih osnovaca. Na osnovu ovog broja i potreba tržišta rada, a prema Prijedlogu odluke o broju upisa za upis u srednje škole koji je Vlada Brčko distrikta usvojila, u brčanske srednje škole će se u narednoj školskoj godini 2019/2020. u prve razrede upisati ukupno 36 odjeljenja, od čega 12 odjeljenja po 20 učenika u Tehničku školu.

Direktor ove škole Dejan Nikolić ističe da će se upis vršiti u standardne struke koje ova škola ima posljednjih desetak godina, i to elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, građevina, geodezija, saobraćaj i tekstilstvo i kožarstvo.

„U tih 12 odjeljenja imamo trogodišnja i četvorogodišnja zanimanja, a u ovom obimu ove godine prvi put imamo veći broj kombinovanih odjeljenja“, dodao je Nikolić.

Pedagog u ovoj školi Edin Mujić kazao je da je upisni rok planiran krajem juna i da će trajati oko tri dana što je sasvim dovoljno da svi upišu željeno zanimanje.

„Prijemnog ispita nema tako da se boduje opći uspjeh učenika ostvaren od šestog do devetog razreda, te uspjeh iz pojedinih predmeta ostvaren u osmom i devetom razredu. U Tehničkoj školi predmeti koji se boduju su matematika, maternji jezik, fizika, informatika i tehničko obrazovanje“, naglasio je Mujić.

Prema njegovim riječima, prilikom upisa učenici od dokumenata prilažu svoj rodni list, diplomu iz osnovne škole, te popunjavaju obrazac gdje biraju koji maternji i strani jezik će učiti, ali i obavezni izborni predmet vjeronauku ili etiku.

Tehnička škola promociju upisa započela je Danima otvorenih vrata za učenike devetih razreda iz četiri gradske osnovne škole koji su održani u sklopu nedavne proslave obilježavanja Dana škole, a danas je započela drugu promotivna aktivnost, u okviru koje će predstavnici svih srednjih škola zajedno u osnovnim školama, u naredne dvije sedmice vršiti prezentaciju plana upisa.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post