Javni poziv za dodjelu stipendija u toku ove sedmice

  • Početna

Na 81. redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je odluku o dodjeli stipendija i kriterijume za njihovu dodjelu.  

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović na konferenciji za medije kazao je da je i ove godine Vlada predvidjela 150 stipendija za studente drugih i starijih godina za šta je iz budžeta Brčko distrikta BiH izdvojeno 300.000 KM.

„Izuzev studenata drugih i starijih godina stipendije će biti dodjeljene i studentima prve godine koji su proglašeni učenicima generacije ili su ostvarili prosječnu ocjenu 5,00 u svim godinama četvorogodišnjeg srednjeg obrazovanja u nekoj od srednjih škola Brčko distrikta BiH, te studentima prve godine koji su pripadnici nacionalne manjine, studenti s posebnim potrebama i studenti bez oba roditelja“, kazao je Osmanović.

Prema njegovim riječima javni poziv za dodjelu stipendija trebao bi biti raspisan do kraja ove sedmice.

„Prošle godine prvi put od osnivanja Distrikta svi studenti drugih i starijih godina dobili su stipendije, a ove godine pretpostavka je da neće biti više od 150 aplikanata. Ukoliko bi bilo više od predviđenog za pretpostaviti je da ćemo naći dodatna sredstva“, kazao je Osmanović.

On je istakao da  Vlada u prosjeku stipendira oko 450 studenata svake godine.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post