Imate intervju za posao na Zoom-u? Pogledajte koje to greške treba izbjeći

  • Početna

Potencijalnom poslodavcu se svidio vaš CV i ponudio vam je razgovor za posao, a s obzirom na to da je pandemija u toku, odabrao je intervju putem Zooma. Iako se osjećate sigurnije i opuštenije tokom razgovora jer ste u svom domu, na neke greške ipak trebate paziti.

Virtualni razgovori za posao imaju svoje izazove, pogotovo ako niste navikli na njih, piše Balance Careers. Da biste povećali svoje šanse, postoje određene pogreške koje biste trebali izbjegavati prije i tokom intervjua putem Zooma.

Kasnite!

Kad se radi o razgovoru za posao, ako niste došli ranije, zakasnili ste. To posebno vrijedi za intervju putem Zooma. Kašnjenje u bilo kojem obliku je veliki minus. U ovom slučaju ni tehnički problemi nisu opravdanje, a kako biste ih izbjegli pridružite se pozivu nekoliko minuta ranije i nećete se morati brinuti oko toga u posljednjem trenutku. Nema ništa gore od započinjanja razgovora za posao pod stresom.

Isto tako, uvijek potvrdite vrijeme i ostale detalje razgovora dan prije sastanka kako biste bili sigurni da ćete se pridružiti na vrijeme, ali i kako biste se mogli pripremiti.

Niste isprobali tehnologiju!

Kako smo već spomenuli da su moguće tehničke poteškoće, mnoge od njih možete izbjeći ako prije intervjua testirate aplikacije ili softver. Obavezno preuzmite Zoom i napraviti barem jedan probni razgovor, zamolite prijatelja ili člana porodice za pomoć. Tokom razgovora osjećat ćete se ugodnije i sigurnije ako se pojave drugi tehnički problemi.

Niste prikupili važne materijale

Nakon što sjednete ispred svog računala, sve što vam je važno za razgovor treba biti u vašoj blizini. Provjerite imate li sve materijale za intervju kao što su CV, motivacijsko pismo, portfolio, reference. Kao i kod tehničkih poteškoća, nemojte si stvarati dodatni stres jer ne znate gdje vam se šta nalazi, razgovori za posao su ionako stresni sami po sebi.

Odabrali ste pogrešnu odjeću

Ako već duže vrijeme radite od kuće, vjerovatno većinu vremena provodite u trenerci ili pidžami, no tokom razgovora za posao morate izgledati profesionalno. Ne morate obući odijelo koje je u kompletu, ali lijepa bluza, džemper ili sako će izgledati profesionalno. Također, ako znate kakav je dress code tvrtke za koju se prijavljujete, poštujte ga.

Imajte na umu da sve što odaberete mora dobro izgledati na kameri. Izbjegavajte pruge, izuzetno svijetle boje ili odjeću u istoj nijansi kao vaša pozadina.

Neuredan prostor

Zoom vam omogućuje da odaberete zadanu pozadinsku sliku ili zamaglite ono što vam se ne sviđa. Tako da je potpuno moguće odraditi intervju usred hrpe prljavog rublja. Međutim, čak i ako se odlučite za digitalnu pozadinu, još je uvijek dobro pospremiti prostor prije razgovora za posao. Zašto?

Istraživanja pokazuju da vaše radno okruženje utječe na vaše mentalno zdravlje i sposobnost donošenja odluka. Ukratko, uredan radni prostor promiče duševni mir.

Ometanje

Ovo je vjerojatno najgora pogreška koju možete napraviti tijekom razgovora za posao jer time pokazujete da vas ne zanima što druga osoba govori. Nažalost, to vam se može vrlo lako dogoditi. Male geste mogu imati veliki utjecaj, možda niste ni svjesni toga, ali ako se vrpoljite ili vam oko ‘bježi’ na mobitel – sve to će pokazati da niste fokusirani.

Ne vodite razgovor

Razgovori za posao ponekad mogu izgledati popust ispitivanja. Vama se postavljaju pitanja i vi odgovarate, i to se ponavlja. No, to nije dobar znak i taj problem trebate prevladati. Podsjetite se da je ovo RAZGOVOR za posao. Vi i potencijalni poslodavac niste na suprotnim stranama, već u istom timu, koji zajedno radi na zajedničkom cilju.

Usredotočite se na slušanje, umjesto da čekate priliku da progovorite. Pokazat ćete vrijednu meku vještinu. Što je najbolje, ostavit ćete pozitivniji utisak, što je ključno u pronalaženju posla.

Kako ostaviti najbolji utisak

Vježbom do savršenstva: To možda nije uvijek slučaj, ali ako odvojite vrijeme kako biste bili sigurni da ste spremni i da vaša tehnologija radi ispravno, intervju će biti puno manje stresan.

Pripremite se na vrijeme: Nemojte čekati zadnji trenutak da pripremite prostor za razgovor i odjeću za intervju.

Obratite pažnju: Ponekad ovo može biti teško kad radite intervju na daljinu, zato ne zaboravite pažljivo slušati pitanja i usredotočiti se na svog ispitivača.

/womaninadria.com/

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post