Fakultet političkih nauka – Sveučilište u Zagrebu

  • Početna

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 23. februara 1962. godine odlukom Hrvatskog sabora kao visoko učilište u okviru Sveučilišta u Zagrebu, a u novembru iste godine započela je nastava na studiju politologije. Fakultet je bio prva akademska institucija te vrste u komunističkoj Istočnoj Europi te je od svog osnivanja djelovao kao znanstvena i visokoškolska institucija u sklopu Sveučilišta, u svemu izjednačena s drugim sveučilišnim sastavnicama. Akademska autonomija bila je osnova razvoja Fakulteta te ga je u kriznim vremenima zaštitila od političkih pritisaka i presezanja vlasti. Godine 1971. na Fakultetu je osnovan dvogodišnji paralelni studij novinarstva koji je ubrzo prerastao u puni četverogodišnji sveučilišni studij.

Generacije politologa i novinara stekle su svoje diplome, magisterije i doktorate na Fakultetu, a među bivšim studentima Fakulteta su današnji sveučilišni i gimnazijski profesori, znanstveni istraživači, ministri, saborski zastupnici, gradonačelnici, diplomati, novinari, publicisti, medijski analitičari i stručnjaci za odnose s javnošću.

Kao najstariji fakultet političkih znanosti u Srednjoistočnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, koji od 1962. godine izvodi studij politologije, a od 1971. godine studij novinarstva, Fakultet političkih znanosti je akademska institucija čija je zadaća kritički usmjereno stjecanje i prenošenje spoznaja o hrvatskoj državi i politici, društvu, medijima i javnosti, kao i relevantnom  međunarodnom okruženju.

U svojoj istraživačkoj, nastavnoj i javnoj djelatnosti Fakultet promiče demokratske institucije i demokratsku političku kulturu te svojim znanstveno-istraživačkim uvidima pomaže građanima i profesionalnim političarima u donošenju odluka. Odlučivanje utemeljeno na znanju postalo je još važnije pristupanjem Hrvatske Europskoj Uniji, čemu Fakultet političkih znanosti zajedno s drugim sastavnicama Sveučilišta daje svoj doprinos.

Od akademske godine 2005/06. studiji politologije i novinarstva izvode se po bolonjskom modelu kao preddiplomski i diplomski studiji. Fakultet također ima 11 akreditiranih specijalističkih poslijediplomskih studija politologije, od kojih se jedan dio izvodi u redovitim studijskim ciklusima. Izvodi se i trogodišnji opći doktorski studij politologije koji uključuje sve grane politologije.

Studij:

Preddiplomski studij

  • Hrvatsko vojno učilište
  • Novinarstvo
  • Politologija

Diplomski studij

  • Master europskih studija
  • Politologija
  • Novinarstvo

Poslijediplomski specijalistički studij

Poslijediplomski doktorski studij

  • Politologija
  • Komparativna politika

Adresa: Lepušićeva 6, 10000 Zagreb

Telefon: +385 1 4642-000

E-mail: dekanat@fpzg.hr

Website: https://www.fpzg.unizg.hr/

 

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post