COOL Nepoznate činjenice o školama širom svijeta za koje sigurno niste znali

  • Početna

Jeste li znali da učenici u Finskoj idu u školu kasnije, a učenici u Južnoj Koreji ne smiju ići kući nakon škole dok ne očiste učionicu?

Škole se širom svijeta razlikuju u mnogo čemu, a mi smo izdvojili neke koji se potpuno razlikuju od ostalih. Ovo su najzanimljivije činjenice o školama na svijetu za koje sigurno niste znali.

King's School u Canterburyju u Engleskoj najstarija je škola na svijetu. Ova privatna škola za djevojčice i dječake osnovana je davne 597. godine, a na samom početku je zapravo bila katedrala sv. Augustin.

Montessori škola u Indiji ima najveći broj učenika svih ostalih škola na svijetu. Svakodnevno ovu školu pohađa više od 32 hiljade učenika, a u samoj školi ima preko hiljadu učionica. Svaka od njihovih učionica je opremljena, a navodno imaju preko tri hiljade računara.

Kako bismo mogli razgovarati o školi ako usput nismo spomenuli domaću zadaću? Ako ste ikada pomislili da imate previše zadataka u školi, razmislite još jednom jer učenici koji pohađaju škole u Kini moraju domaće zadaće raditi čak 14 sati tjedno!

Još jedna stvar koju sigurno niste znali. Učenici u Južnoj Koreji moraju ostati u školi i nakon škole i pomoći u čišćenju učionice. Tek kad završe s čišćenjem, smiju ići kući.

I dok u našim školama krećemo u prvi razred sa šest godina, djeca u Finskoj to moraju učiniti godinu dana kasnije. Naime, osnovnu školu mogu upisati tek sa sedam godina. Utješimo vas barem malo – oni ipak moraju ranije pohađati određeni predškolski program.

Školarci u Rusiji svaku novu školsku godinu započinju istog datuma, odnosno 1. septembra. Taj je dan u Rusiji proglašen Danom znanja, a učenici tog dana moraju ići u školu – bez obzira da li je taj dan odmor ili vikend.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post