Brčko: U toku realiziranje projekta karijernog usmjeravanja i savjetovanja

  • Početna

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta i ove godine u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont” Brčko realizira projekat karijerno usmjeravanje i savjetovanje namijenjen osnovcima, srednjoškolcima i svim drugim licima koja traže posao.

Direktor Omladinskog centra „Vermont” Brčko Damir Radenković kazao je da je glavni cilj projekta karijerno usmjeravanje i savjetovanje, uspostavljanje direktne komunikacije između članova koji se educiraju putem ovog projekta sa poslodavcima, kako bi se što brže i kvalitetnije ostvario obostrani interes na tržištu rada, ili budućeg školovanja. Radenković je naveo da je anketa pokazala da su u Brčkom najviše traženi zanati varioc, vozač, tehničar i ostali, a vlada potražnja i za mašinskim i elektro- inžinjerima. Ovo su pokazatelji za narednih pet godina.

Učenica Gimnazije „Vaso Pelagić” Brčko Maja Mešković kazala je da su polaznici projekta karijernog usmjeravabnja imali priliku napisati svoju biografiju i motivaciono pismo.Također smo imali mogućnost učešća u javnom nastupu i tu smo naučili kako prezentovati i dati izjavu”, rekla je učenica Gimnazije Maja Mešković. Ona je još kazala da su polaznici projekta imali priliku uraditi baterija-test koji uz pomoć psihologa pokazuje njihove sposobnosti i vještine.

Šef Sektora za posredovanje u zapošljavanju dr. Admir Galijatović naznačio je da je brčanski Zavod za zapošljavanje za ove namjene obezbijedio 70.000 KM. On je napomenuo da će projekat biti finiširan Sajmom zapošljavanja.

,,Na Sajmu će doći do susreta poslodavaca, lica iz realnog sektora privrede, kao i osobama iz školstva, osnovnih i srednjih škola i visokoobrazovnih institucija i drugih lica zainteresiranih za ovaj projekat”, naveo je Galijatović. Projekat karijernog usmjeravanja i savjetovanja u Brčko distriktu započeo je u decebmru prošle i trajaće do kraja maja ove godine.

Detaljnije na linku radiobrcko; https://radiobrcko.ba/?p=190107

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post