7 psiholoških trikova koji će vam olakšati komunikaciju sa ljudima

  • Početna

S nekim ljudima se ponekad ne nađemo na istoj talasnoj dužini ili se osjećamo nelagodno pri pomisli da bismo nekoga trebali nešto pitati.

Želite da privučete pažnju nekoga ko vam se sviđa? Zurite u tačku iza. Kada primijetite da vas ta osoba gleda, brzo je pogledajte u oči i lagano se nasmiješite. Ovo radi besprijekorno!

Možete držati stres pod kontrolom. Kada ste zabrinuti, počnite da dišete duboko. Dišite sporije da usporite otkucaje srca. Uskoro ćete vidjeti rezultat.

Ljude privlače oni koji su sigurni u sebe i svoje postupke. Neka se zna da znate o čemu pričate.

Naši izrazi lica su usko povezani s našim osjećajima. Podižemo obrve kada nas dodiruju i zatvaramo oči kada plačemo. Naši izrazi lica i tokom razgovora odražavaju naše unutrašnje stanje. Iskoristite ovu činjenicu kada je osmeh u pitanju! Smiješite se bez razloga i nakon nekoliko sekundi vaš osmijeh će postati iskren i iskren!

Neko viče na tebe? Pokušajte smiriti situaciju tako što ćete ostati potpuno pasivni. Prva reakcija glasne osobe obično je ljutnja, koju vaše ponašanje može dodatno pojačati, ali će se ta ljutnja brzo povući i ustupiti mjesto sljedećoj reakciji – osjećaju krivice za agresivno ponašanje. Također je vjerovatno da će se osoba koja je vikala na vas izviniti za svoje ponašanje.

Ne sviđa vam se odgovor? Na primjer, osoba s kojom razgovarate ostavila je misao nedovršenom, nije je jasno istakla ili laže – nemojte ponovo postavljati pitanje. Umjesto toga, jednostavno mirno i nečujno nastavite da gledate tu osobu u oči. Ova tehnika će vašem sagovorniku nametnuti osjećaj zabrinutosti i on će biti primoran da nastavi svoju misao.

Na početku podignite ljestvicu kada definirate svoje pojmove. Druga osoba se najvjerovatnije neće složiti s njima i odbaciti ih. Ipak, ona će biti spremna pristati na niže uslove koje ćete ponuditi kasnije. Naime, ljudi su skloni prihvatiti manje ustupke ako su ranije odbijali veće.

 

-akta.ba

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post