10 savjeta za pametno traženje posla

  • Početna

Posao može biti svugdje

Oni koji ‘pametno’ traže posao ne boje se to spomenuti. Na primjer, u društvu, prijateljima svojih roditelja, pa čak i svome zubaru. Možda oni znaju nekoga kome su baš vaše kvalifikacije i znanja potrebni.

Portali s oglasima za posao su ‘zlatni rudnik’

Oni koji ‘pametno’ tragaju za poslom na portalima s oglasima za posao ne obraćaju pažnju samo na oglase za otvorene pozicije. Tako na njima, primjerice, možete naći neke firme za koje niste ni znali da postoje i traže nekoga vaših kvalifikacija. A možete vidjeti i kako izgleda više oglasa za vaše željeno radno mjesto, pa ako se među uslovima neki ponavljaju, možete tome prilagoditi svoju molbu.

Za dobru prijavu potreban je trud i vrijeme

Uložite vremena da vaš rezime bude vaša najbolja moguća reklama. Analizirajte uslove iz oglasa za posao, uporedite ih s vašim znanjima i vještinama i tome prilagodite molbu. Naravno, u tekstu ne biste smjeli imati grešaka. A prije nego to sve pošaljete, provjerite još jednom jeste li priložili sve što se u oglasu traži.

Odradite svoju ‘zadaću’

Kako biste sebi povećali šanse za dobivanje posla, logično je da prikupite što je više moguće informacija o firmi u kojoj želite raditi. Tako ćete ne samo pokazati interes za istu, već i moći pripremiti bolju molbu i bolje prilagoditi rezime radnom mjestu za koje se javljate.

Poslodavci isto odrađuju svoju ‘zadaću’

Brojna istraživanja pokazuju da poslodavci traže od svojih odjela ljudskih resursa da kandidate ‘provjere’ i on-line, stoga biste vjerojatno željeli znati što će naći. Osim što biste dvaput trebali promisliti što ćete postaviti ili napisati na svom blogu ili, primjerice, facebook profilu, možete i malo ‘progooglati’ svoje ime. Ako nađete nešto što vam ne odgovara, pokušajte to ukloniti.

Jasno istaknuti svoju vrijednost

Poslodavac jednom rezime-u u prosjeku posveti tri sekunde prije nego što odluči hoće li ga izbrisati, ili čitati dalje. Oni koji ‘pametno’ traže posao tako odgovaraju na pitanje “Što vi možete učiniti za tvrtku?” odmah u uvodu, sažetkom svojih najjačih postignuća i vještina.

Izgledati i ponašati se profesionalno

Jednostavno, ali efikasno. Na razgovor za posao trebate doći na vrijeme, biti prikladno odjeveni, govoriti, ali i slušati, pokazati zanimanje i samopouzdanje i biti pristojni.

Pokažite da želite taj posao

Usredotočite se na potrebe poslodavca i pokažite zašto ste vi prava osoba za tu konkretnu poziciju. Pokažite entuzijazam za posao. Potrudite se da ljudi koji vas intervjuiraju dobiju osjećaj da je upravo njihova firma vaš prvi izbor, bez obzira jeste li se javili i na oglase drugih kompanija, ili ne.

Ne trčite pred rudo

Koliko god bi bilo lijepo znati sve o politici u firmi, povišicama i godišnjem odmoru, ne trčite pred rudo. Ne morate se tim pitanjima nužno baviti na prvom intervjuu. Važno je da utvrdite poziciju, a onda provjerite odgovaraju li vam uvjeti koje poslodavac nudi.

Završite molbom za posao i zahvalom

Na kraju razgovora za posao ponovite sve svoje jake strane, kažite osobi s kojom razgovarate da ste uzbuđeni oko pozicije i recite: “Zaista bih želio pridonijeti ovoj firmi. Nadam se da ćete odabrati mene”. Tada, kako biste ‘ostali u igri’ možete poslati i e-mail ili poruku u kojoj ćete ponoviti svoj interes za rad i zahvaliti se za pruženu priliku da se predstavite.

 

Izvor: Careerbuilder.com

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post