U Brčkom uskoro prvi sajam obrazovanja i zapošljavanja

  • Početna

U Brčko distriktu pokrenut je program „Karijerno usmjeravanje i savjetovanje“ kako bi se mladi usmjerili da se školuju za profile koji su potrebni privredi.
U ovaj program uključene su obrazovne institucije, Zavod za zapošljavanje, privrednici, nadležna vladina odjeljenja za obrazovanje i privredu. Cilj im je zaustaviti mlade da odlaze u inostranstvo, ali i da se smanji prekomjerni broj nezaposlenih osoba sa određenim zanimanjima, koji nisu potrebni tržištu rada.

Proteklih mjeseci provedeno je nekoliko aktivnosti na istraživanju mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja, a anketirani su lokalni privrednici o njihovim potrebama na tržištu rada. Naredne sedmice biće održan i organizovan i prvi sajam obrazovanja i zapošljavanja.

– Sajam će na jednom mjestu okupiti više škole i fakultete iz Brčko distrikta i okruženja, privrednike i Zavod za zapošljavanje s ciljem da učenicima, studentima i njihovim roditeljima ponudi što bolji pregled prilika za obrazovanje i zapošljavanje. Učešće na sajmu potvrdile su i ambasade SAD, Francuske, Njemačke i Turske, koje će prezentovati mogućnosti školovanja i stipendiranja u inostranstvu – kaže Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“ koji je nosilac ovog projekta.

Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Omladinski centar “Vermont”

Pojašnjava da je cilj projekta edukovanje i pripremanje mladih za izbor zanimanja i ostvarivanje karijera u oblastima koje su potrebne tržištu.

– Problem je neusklađenost obrazovnog programa sa potrebama privrede. Učenici u najvećoj mjeri upisuju obrazovne smjerove za koja na tržištu uglavnom nema potrebe i stoga nastojimo unaprijediti odabir deficitarnih zanimanja kao budućih zanimanja – ističe on.

S tim ciljem osnovana je i Kancelarija za karijerno savjetovanje i usmjeravanje.

U Zavodu za zapošljavanje kažu da bi ovo dugoročno moglo omogućiti poslodavcima da lakše dođu do potrebnih radnika i smanjiti broj nezaposlenih, kojih je na Zavodu 10.600.

– Trenutno imamo oko 900 trgovaca, 780 ekonomskih tehničara, 350 gimnazijalaca, 350 ekonomista, a naše tržište ne može da zaposli sve te kadrove. S druge strane, privredi ne možemo ponuditi radnike raznih zanata koji su im potrebni. Suština svega je pravovremeno usmjeravanje učenika da odaberu pravo zanimanje, lakše pronađu odgovarajući posao i poslodavcima omogući lakše pronalaženje odgovarajućih kadrova – kaže Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje.

Dodaje da će svi poslodavci koji budu učestvovali na sajmu biti stimulisani za zapošljavanje lica koji teže dolaze do posla, a kojim je predviđeno da se za zaposlenog radnika sa srednjom stručnom spremom i niže stručne spreme poslodavcima dodijeli pet, a za radnika sa visokom stručnom spremom 7.000 KM.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčkog Ševal Suljkanović, smatra da je problem privrede Distrikta neorganizovanosti privrednika u odnosu prema vlasti.

– Dobar dio stvari treba popraviti i struci dati značaj kako bi došli do rješenja – istakao je Suljkanović. Podsjećamo i da je nedavno u Brčko distriktu održan okrugli sto o problemima privrede i tržišta rada sa kojeg je poručeno da je neophodno donjeti strategiju privrednog razvoja i obezbjediti nastavak započetih aktivnosti na usaglašavanju obrazovanja i potreba privrede.

Preko 400 projekata za mlade

Nevladina organizacija „Vermont“ koja je osnovana 1993. godine bavi se stvaranjem uslova i uključivanja ciljnih populacija, posebno mladih u sistem odlučivanja. Realizovali su preko 400 projekata kojima je bilo obuhvaćeno više od 10.000 mladih. Projekat „Karijernog usmjeravanja i savjetovanja“ prvi je ove vrste u BiH koji je oko rješavanja problema nezaposlanosti povezao Vladu, privrednike, nadležne institucije obrazovanja, zapošljavanja i NVO sektor.

Newer Post Newer Post