Takmičenje za najbolji Eko strip- Eko izazov

  • Početna

Strip je već dugo vremena popularna grana umjetnosti posebno među mlađom populacijom. Zbog toga što danas većina tinejdžera ima averziju ka čitanju, strip može biti ono što će ih potaknuti na čitanje, zbog toga što se bavi zanimljivim, aktuelnim temama i svoju poruku prikazuje ne samo kroz tekst, nego i sliku.

Osim toga, veliki broj djece, tinejdžera ali i starijih ljubitelja stripa ima tendeciju da se poistovjećuje sa junacima stripova i pronalazi u njihovim borbama i iskušenjima. Iako je svijet tog superjunaka obično potpuno izmišljen i fantastičan, lako je povući paralelu sa stvarnim svijetom i problemima koji nas doista okružuju.

Jedna od stvarnih opasnosti koja prijeti svijetu naše današnjice je svakako zagađena životna sredina, nestanak biodiverziteta, globalno zagrijavanje i brojne druge posljedice našeg nemarnog odnosa prema okolini u kojoj živimo.

Upravo iz tog razloga, tim Eko izazova kroz projekat „Eko izazov- Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ pokrenuo je takmičenje za najbolji „Eko strip“ srednjoškolce sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Sa ciljem da animira učenike da istraže opasnosti koje prijete našoj okolini i ponude rješenja na kreativan način, te pošalju svoju ekološku poruku kroz strip. Tema stripa je: „Eko heroj/heroina spašava Zemlju“.

Ovim putem pozivamo i ohrabrujemo sve učenike srednjih škola iz naše zemlje da se prijave na takmičenje, a sve detalje vezane za takmičenje mogu pročitati ovdje: https://ugruke.com/takmicenje-za-srednjoskolce-eko-strip/?fbclid=IwAR0yNmFZ5OukijyLFPh5wSOsuZI2lmim1tRJcPxC2Q0MMWFwIm2K1HfoLdY

Nakon što stručni žiri odabere 5 pobjedničkih radova bit će nagrađeni i to:
1. Mjesto Tablet;
2. Mjesto Powerbank (eksterni punjač);
3. Mjesto Bežične slušalice;
4. i 5 Mjesto Eco-friendly poklon paket.

Udruženje građana “Ruke” u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH provodi projekat “Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom”. Projekt je pokrenut povodom obilježavanja 25. godišnjice mira u Bosni i Hercegovini, a njegov cilj je da uključi 25 000 volontera iz cijele zemlje koji će se aktivno uključiti u rješavanje ekoloških problema, zaštite okoliša i pronalaženja rješenja za uređenje okoliša.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post