Savjeti za studente medicine: Top pet savjeta kako položiti anatomiju i fiziologiju

  • Početna

Danas vam donosimo top pet savjeta kako položiti anatomiju i fiziologiju. Kome su potrebni ovi savjeti?

Savjeti o tome kako položiti anatomiju i fiziologiju potrebni su prvenstveno studentima medicine, ali i studentima drugih fakulteta zdravstvenog usmjerenja.

Ovi predmeti poznati su kao najteži na pomenutim fakultetima te mnogi studenti obnavljaju godine upravo zbog njih.

Na Youtube kanalu “Dr Matt & Dr Mike” koji broji preko 160 hiljada pretplatnika nalaze se mnogi korisni edukativni videozapisi za studente medicine. Uz pomoć ovih videozapisa možete jako dobro razumjeti fiziološke mehanizme i načine na koje ljudsko tijelo funkcioniše, ali također i morfološke karakteristike pojedinih organa i organskih sistema.

Pored edukativnih videozapisa, na pomenutom Youtube kanalu pronašli smo savjete koji vam mogu pomoći prilikom učenja ovih teških predmeta.

 

Top pet savjeta koji vam mogu pomoći da položite anatomiju i fiziologiju su:

1. Ponavljate! Ponavljajte! Ponavljajte!

“Repetitio est mater studiorum” (lat. Ponavljanje je majka znanja). Ova rečenica je apsolutno tačna posebno kada su pomenuti predmeti u pitanju. Što više ponavljate gradivo to je veća šansa da će se trajno zadržati u vašoj memoriji.

2. Učite naglas

Ako ne razumijete ono što učite ili jednostavno ne možete da zapamtite, pokušajte čitati naglas. U tom slučaju čitat ćete sporije i neće postojati nikakva šansa da tekst samo “preletite” očima bez razmišljanja o istom. Također, čitanjem teksta naglas, pored sluha vida, uključujete i čulo sluha u učenje što povećava šansu da zapamtite pročitano.

3. Crtajte mape, koncepte i sheme

To ne moraju biti umjetnička djela niti morate imati talenta za crtanje. Bitno je da taj crtež/shemu vi razumijete i da vam olakšava pamćenje informacija.

4. Ne prepisujte tekst iz knjige

Samo prepisivanje teksta iz knjige u svesku, bez razmišljanja nema svrhe. To predstavlja gubljenje vremena, a uz ovaj način učenja brzo će vas umoriti i može vas natjerati da odustanete od polaganja ispita na tom roku.

5. Pročitajte tekst, zatim ga pokrijte, zapišite ono što ste zapamtili, a onda provjerite šta nedostaje

Mnogo bolja opcija od prepisivanja teksta je da pročitate tekst nekoliko puta, a zatim ga pokrijete i napišete na papir ono što ste zapamtili. Nakon što napišete sve što ste zapamtili, možetete provjeriti šta ste zaboravili napisati. Tako povećavate šansu da zapamtite i one informacije koje ne biste prilikom prvog čitanja gradiva.

Način na koji je potrebno ove savjete pretvoriti u vašu praksu objašnjen je u sljedećem videzapisu:

 

– studomat.ba

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post