Ovo su bile najpopularnije knjige u martu: Ženska priča dominira

  • Početna

Čini se nevjerovatnim, ali za sobom smo ostavili tek treći mjesec veoma turbulentne godine. Svi znamo šta se dešava u Evropi, tako da ne moramo ništa da komentarišemo, ali možemo da pređemo na stvar, a to je naša mesečna top lista najprodavanijih naslova u knjižarama. Kao što ćete uskoro vidjeti, na listi ima dosta noviteta, nekih očekivanih, nekih manje. U svakom slučaju, s približavanjem proljeća, stvari se sve brže kreću na knjiškoj sceni, a u budućnosti nas očekuje sve uzbudljivija borba za prvu poziciju.

1. Ženski povratak sebi – Natalia de Barbaro
2. Atomske navike – John Clear
3. Zašto mi to nisu rekli prije? – Dr. Julie Smith
4. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson
5. Montessori od prvog dana – Paula Polk Lillard i Lynn Lillard Jessen
6. Dah – James Nestor
7. Veliki Panda i Sićušan Zmaj – James Norbury
8. U malu je uša đava – Tisja Kljaković Braić
9. Priča završava s nama – Colleen Hoover
10. Čovjek koji je dvaput umro – Richard Osman

Ženski povratak sebi – Natalia de Barbaro

Novitet na listi, i odmah prvo mjesto. Riječ je, naravno, o priručniku koji omogućava ženama da istraže skrivene tajne svog spola, a poznato je da čitateljice daleko nadmašuju broj muških čitalaca. Knjiga je idealno štivo za žene koje osjećaju da u njihovim životima ima previše dužnosti, a premalo radosti.

Autor se bavi pitanjima kao što su: Zašto ne živimo kako bismo htjeli? Zašto ne radimo stvari koje su dobre za nas – iako tačno znamo šta bi nam pomoglo? Zašto se uporno držimo starih obrazaca ponašanja koji su nam strani, kao da našim životima upravlja neki zlonamjerni šaptač? Zašto poričemo svoje pravo ja?

Zašto mi to nisu rekli prije? – Dr. Julie Smith

Omiljena psihologinja iz Tik Toka i srodnih društvenih mreža, okupivši milion-dva entuzijastičnih pratilaca, odlučila je da svoja iskustva kao terapeutkinja objavi u knjizi. Original je nedavno objavljen u Velikoj Britaniji, a Hrvatska se može pohvaliti prvim prijevodom knjige na bilo koji jezik. Neka vas širina njenog pristupa ne zavara – autorka nagoveštava ponešto veoma korisno o svakoj temi.

Njeni saveti o anksioznosti, samopouzdanju, životnim ciljevima, strahu i svim drugim mentalnim preprekama koje nas čine veoma popularnim jer se skoro svako, u vreme opšte nesigurnosti, susreće sa zidom nemilosrdne stvarnosti pred kojim se njegove emocije klanjaju i ne zna kako dalje. Vrlo sažeto, jasno i, što je najvažnije, odmah upotrebljivo.

Montessori od prvog dana – Paula Polk Lillard i Lynn Lillard Jessen

Da, ovo je knjiga o odgoju, ali je toliko popularna da je odmah skočila na visoko mjesto na ukupnoj top listi knjiga za odrasle. Ovo samo po sebi sugeriše da ovom naslovu treba obratiti pažnju. Vrtići koji rade po metodi Marije Montesori postaju sve popularniji širom svijeta i njihov broj svake godine raste.

Tim više što savremena naučna istraživanja potvrđuju njena otkrića i pedagoške principe koje je razvila početkom 20. veka. Stoga je sasvim razumljivo da mnogi roditelji žele primijeniti Montessori metodu i prije nego što njihova djeca krenu u vrtić. Knjiga govori šta možete sami učiniti da postavite temelje dobrog odgoja bez stručne pomoći.

Čovjek koji je dvaput umro – Richard Osman

Omiljena ekipa penzionera ponovo rešava zamršen krivični slučaj. Elizabeth, Joyce, Ron i Ibrahim – “Klub istražitelja ubistava četvrtkom” – nakon što su uspješno riješili slučaj, raduju se odmoru i miru u svom penzionerskom naselju. Ali ispostavilo se da nemaju sreće.

Neočekivani posjetilac – Elizabetin bivši muž – očajnički treba njenu pomoć. Optužen je za krađu dijamanata vrijednih milione dolara. Tada se pojavljuje prvi leš… Elizabeth, Joyce, Ron i Ibrahim suočavaju se s nemilosrdnim ubicom koji ne čini ništa da uništi naše heroje.

-index.hr

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post