Odjeljenje za obrazovanje predlaže stipendiranje deficitarnih srednjoškolskih zanimanja

  • Početna

Odjeljenje za Obrazovanje brčanske Vlade priprema prijedlog po kojem će od naredne školske godine stipendirati i određen broj srednjoškolaca i to onih koji se odluče obrazovati za takozvana deficitarna zanimanja.

„Cilj nam je, u saradnji sa predstavnicima brčanske privrede, utvrditi listu prioritetnih zanimanja, a nakon toga kroz stipendiranje postaći srednjoškolce, da se za njih obrazuju“, rekao je šef resornog odjeljenja Zoran Bulatović.

Prema sadašnjim procjenama to bi trebala biti uglavnom trogodišnja zanatska zanimanja, tipa zidara, stolara, zavarivača, a za njihovo izučavanje moglo bi biti upisano između 150 i 200 brčanskih srednjoškolaca.

„Svakako da će ovaj program biti vrlo brzo predočen vladi, a finasijska sredstva izdvajana već ovogodišnjim, prvim rebalansom budžeta. Vjerujem da će sve biti spremno do početka nove školske godine, što znači i dodjelu prvih stipendija za posljednja četiri mjeseca 2022. Svakako da bi iznos stipendija pratio kompletnu školsku godinu“, zaključio je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade Zoran Bulatović.

 

(nula49)

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post