Nespavanje utiče na pamćenje i učenje

Mnogima se dogodilo da dočekaju sitne sate i da nedovoljno naspavani sutradan nastave sa regularnim aktivnostima – poslom ili učenjem. Mladi smatraju pojavu nespavanja bezazlenom, jer kratkoročno ne osećaju značajne negativne uticaje na svakodnevne aktivnosti, pažnju, koncentraciju.
Ali kakve su dugoročne posledice noći bez sna?
Stručnjaci iz Holandije tvrde da dugoročne posledice neispavanosti mogu biti veoma ozbiljne po pamćenje i sposobnosti učenja. Nedostatak sna naročito utiče na hipokampus, deo mozga koji je značajan za memorisanje pozicija i mesta.
Naučnici su sproveli eksperiment nad grupom miševa. Najpre su ih dresirali za prostorne aktivnosti u lavirintima da bi procenili memoriju. Nakon svakodnevnog treninga, stručnjaci su im onemogućili san pet sati, što predstavlja kritičan period za konsolidovanje memorije. Na početku se nisu primećivale posledice nespavanja, međutim, ispostavilo se da su se njihove mogućnosti znatno pogoršale kasnije. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju da nedostatak sna utiče na hipokampus i prostorno učenje, iako još uvek nije razjašnjeno zbog čega su neki delovi mozga osetljiviji na nedostatak sna u odnosu na druge.
Naučnici poručuju da nije uvek potrebno mnogo neispavanih noći da bi se smanjila sposobnost memorije. Bitan je trenutak u kom dolazi do nespavanja. Naime, ako san izostane u periodu konsolidacije memorije čak i na veoma kratko vreme, to može biti dovoljno da se ozbiljno poremeti sposobnost pamćenja i učenja.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post