Neobične činjenice o državama svijeta. Kladimo se da ovo niste znali!

  • Početna

Ako želite biti sigurni u vašu pobjedu na idućem pub kvizu, ovo su neke informacije koje bi vam mogle koristiti. Možda smo se čak i previše uljaljali u zapadnjački način funkcioniranja, pa se na prvi pogled neke od neobičnih činjenica mogu činiti van pameti, ali upravo je to jedan od glavnih razloga zbog kojih putujemo: želimo upoznati nove kulture i običaje.

Ovo su zemlje svijeta karakteristične po neobičnim rekordima i statističkim podacima o navikama svojeg stanovništva:

1. Kiribati je jedina zemlja na svijetu koja se prostire preko 4 hemisfere

Kako se Kiribati sastoji od mnoštva raspršenih pacifičkih otočića, tako pokriva sve hemisfere- istočnu, zapadnu, sjevernu i južnu.

2. Niue dozvoljava plaćanje kovanim novcem s Disneyevim likovima

Malena pacifička država, koja broji nekih 1200 stanovnika, jedna je od najudaljenijih država svijeta. Vlada ovog atola-države i dalje je usko povezana s novozelandskom vladom, čiji je dolar zapravo važeća moneta na otoku. I upravo se u novozelandskoj kovačnici novca izrađuju kovanice s Disneyevim junacima, čija vrijednost zapravo iznosi 25$, a prava je vrijednost mnogo viša, od kojih zlatne kovanice dostižu vrijednost i do 40 000$.

3. Etiopija zaostaje za ostatkom suvremenog svijeta za čitavih 7 godina

Zbog snažnog utjecaja koptske pravoslavne crkve u Etiopiji se još uvijek vrijeme računa prema crkvenom kalendaru, nastalom u 16. st. Tada je, naime, u većini kršćanskog svijeta promijenjeno mišljenje o pravom datumu rođenja Isusa Krista, ali u Etiopiji se vrijeme računa prema originalnom datumu, pa je tako u Etiopiji dolazak novog milenija proslavljen 2007. godine.

4. Grenlandski nogometni klubovi ne mogu biti članovi FIFA-e

Jer na Grenlandu ne može narasti trava, odnosno u ovom slučaju nogometni travnjak. Zbog klimatskih uvjeta radi kojih je Grenland većinski dio godine prekriven ledom, jednostavno je nemoguće uzgojiti dovoljno trave za jedno nogometno igralište.

(I da, Grenland tehnički gledano nije samostalna država.¯_(ツ)_/¯ )

5. Nauru nema glavni grad…

Pacifička otočna država nema glavnog grada, iako mnogi Yaren District smatraju glavnim, jer je u njemu smještena većina vladinih ureda.

… a i njegovi se stanovnici se smatraju najdebljima na svijetu

Zahvaljujući rastućoj popularnosti zapadnjačke hrane koja je na otok dospjela slijedeći trag financijskog uspjeha ostvarenog zbog bogatih nalazišta fosfora, indeks tjelesne mase stanovnika iznosi oko 34. Usporedbe radi, normalni indeks tjelesne mase iznosi između 18.5 i 24.9.

6. Tuvalu je zaradio 50 milijuna dolara u zamjenu za prodaju prava na nacionalnu internet domenu, .tv

I premda se čini mnogo novaca, u posljednje se vrijeme vlada Tuvalua žali da ne zarađuje dovoljno od tantijema, što bi joj im mnogo značilo zbog rastuće financijske krize u državi.

7. Najusamljenije stablo na svijetu nalazi se usred Sahare u Nigeru

L’Arbre du Ténéré, kako ga nazivaju lokalci, maleno je stablo akacije  udaljeno od prvog susjednog stabla gotovo 500 km. Stablo je godinama koristilo putnicima/avanturistima kao orijentacijska točka usred pustinje, dok ga (navodno) nije oborio pijani vozač 1973. godine. Jer naravno, pijani vozač mora udariti u jednu jedinu stvar usred pustinje.

8. Jedna od otočnih država Mikronezije koristi GOLEMO izrezbareno kamenje kao platežno sredstvo

Yap je jedna od članica federativnih država Mikronezije i tamo se umjesto papirnatog novca koristi rai kamenje kao tradicionalan oblik novca. Ova vrsta vapnenca smatra se rijetkim i važnim zbog njegovog porijekla- dolazi s drugog otoka, dakle kamenje se trebalo prebacivati, što je bilo vrlo zahtjevno zbog veličine i zbog toga se često usmeni dogovor prihvaća kao dogovor oko plaćanja umjesto prave fizičke razmjene dobara. Ali FYI, većina se transakcija danas obavlja u dolarima, a kamenje se koristi u folklorne svrhe. Nitko ne koristi bager umjesto novčanika.

9. Gvatemala priznaje 23 materinja jezika

Mnogojezično stanovništvo Gvatemale čini gotovo 40% sveukupne populacije i govore jezike Quiche, Kekchi i Mam.

10. U Butanu se mjeri bruto društvena sreća, a ne bruto društveni proizvod

Zakon uveden 1973. godine možda nije pomogao mnogo u području ekonomije države, ali se pobrinuo da država više misli o zaštiti kulturne tradicije i osiguranju dobrih i kvalitetnih životnih uvjeta za sve svoje građane.  Posljednjih godina se ova politička retorika ipak preusmjerila više u pravcu rješavanja postojećih ekonomskih pitanja.

11. Estonija je najmanje religiozna država na svijetu

Gallup anketa iz 2007. godine tražila je od ispitanika da kažu čini li vjera bitan dio njihovog svakodnevnog života. I dok je 100% Egipćana dalo potvrdan odgovor, isto je učinilo samo 14% Estonaca.

12. San Marino ima najviše automobila po stanovniku

Prema istraživanju iz 2010. u San Marinu je registrirano 1139.06 automobila na 1000 ljudi, čime je San Marino službeno postao država s više automobila, nego stanovnika.

13. U Papui Novoj Gvineji se govori 12% svjetskih jezika

Papua nova Gvineja broji 6.5 milijuna stanovnika od kojih njih 1000 govori više od 800 svjetskih jezika.

14. Lihtenštajn je najveći svjetski proizvođač umjetnih zubi

Malena zemlja za veliki promet u dentalnom turizmu bi mogao biti novi slogan ove državice, s obzirom da se u Lihtenštajnu proizvodi oko 60 milijuna umjetnih zubi, što čini 1/5 sveukupne količine proizvedenih umjetnih zubi na svjetskoj razini.

 

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post