Nakon prvog upisnog roka za srednjoškolce 151 mjesto ostalo upražnjeno

  • Početna

Na području distrikta Brčko završen je prvi upisni rok u srednje škole na kojem se od 880 predviđenih mjesta za upis u prve razrede, upisalo 729 učenika pa je tako 151 mjesto ostalo upražnjeno.

Šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Vlade distrikta Slavoljub Bašić kaže da je osnovnu školu na području distrikta ove godine završilo 666 učenika, dok je sa područja susjednih opština došlo 63 učenika.

„I pored svih mjera koje smo preduzimali da motivišemo učenike da upišu uslužna i neka nova zanatska zanimanja vidimo da to nije prošlo po planu “, kaže Bašić i napominje da će deficitarna zanimanja po prvi put od naredne školske godine biti novčano stimulisana.

Prema Bašićevim riječima učenici se sve više opredjeljuju za zanimanja sa kojima mogu brzo nakon završetka srednje škole dobiti posao. To je prije svega zdravstvena struka, kao i neka zvanja u Tehničkoj školi za koje su roditelji procjenili da imaju neku perspektivu, bilo za rad poslije završene srednje škole ili nastavak školovanja.

On kaže da je prema pokazateljima, nakon prvog upisnog roka, situacija u Gimnaziji dosta složena, od predviđenih 120 učenika na konkurs se javilo 89 odnosno nedostaju kompletna dva odjeljenja. Dosta dobra popunjenost je u Ekonomskoj školi gdje je od 180 planiranih dokumente predalo 176 učenika. Velika popunjenost je i u Tehničkoj školi, ali i tamo postoje profili odnosno zanati trećeg stepena složenosti koji su ostali nepopunjeni kao što je instalater, zavarivač, varilac odnosno bravar gdje se upisalo samo šest učenika.

„Zatim zidar i keramičar gdje smo se nadali da ćemo sa tom novom profesijom osvježiti građevinsku struku, pokazalo se da nema interesa jer se samo 10 učenika prijavilo. Ni jedan zaintresovani učenik nije se pojavio ni za zanimanja rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina. Tako da se u Tehničkoj školi od 340 upisalo se 288 učenika“, rekao je Bašić.

Sve više postaje zanemarena i poljoprivvredna struka, kaže Bašić, tako da je upitan upis nekoliko odjeljenja kao što je Poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, kao i prehrambeni tehničar. Dakle, u Poljoprivrednu i medicinsku školu od 240 upisalo se 176 učenika. Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je za zdravstvenu struku.

Drugi upisni rok je planiran krajem avgusta kada bi preraspodjelom učenika koji nisu upisani u prvom upisnom roku i onih koji bi do tada trebali položiti popravne ispite neka odjeljenja trebala biti kompletirana kako bi s nastava u prvim razredima srednjih škola bila zasnovana punim kapacitetima.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post