Na koji način pojasniti ‘rupu’ u životopisu tijekom koje nismo radili?

  • Početna

Pauze u radu mogu biti prinudne ili dobrovoljne, kraće ili duže, zbog zdravlja ili odmora, zbog djeteta ili zbog sebe, zbog stjecanja znanja ili pokretanja biznisa…

Bilo kako bilo, u svojoj radnoj biografiji morat ćete popuniti ovu prazninu, jer svjesni ste da na papiru velika pauza ne izgleda baš dobro.

I dok mnogi stručnjaci predlažu da budete iskreni u vezi s tom, nazovimo je pauzom, web stranica PureWow.com donosi neke trikove kako da CV nema praznina, tako da budete zadovoljni i imate samopouzdanja na razgovoru za posao.

Za početak – nemojte pisati ništa u vezi s porodiljnim dopustom, niti bilo kakvim odsustvom. Preskočite to.

Stavite samo listu relevantnog iskustva

O honorarnim ili volonterskim poslovima pišite samo ako imaju veze s poslom za koji aplicirate. I to znači da CV treba prilagoditi poslu za koji se prijavljujete. To naravno ne znači da treba pisati sve iz početka, ali neke dijelove treba premjestiti na dno ili skloniti ako nisu relevantni za vaš željeni posao, a neke istaknuti.

Pokažite samopouzdanje

Kada dođe do intervjua, budite otvoreni, ali koncizni i jasni kada govorite zašto ste se odlučili (ili bili prinuđeni) na pauzu. Na primjer, “Odlučio/la sam da ostanem kod kuće jer je to bilo najbolje za moju obitelj”, i tu ide točka, nema daljeg objašnjavanja. Zatim okrenite priču na to kako ste spremni za novi posao i puni elana da radite baš “tu i tu”. Bilo koji posao da je u pitanju, pokažite da time što ste napravili pauzu niste okrenuli leđa svemu, već da ste ostali u toku s trendovima i novitetima vezanim za područje kojim se bavite, i…

Povezujte se kao da nikada niste otišli

Pozovite stare kolege na kavu i pitajte ih o svemu vezano za posao. Kad god možete, idite na seminare i konferencije. Gledajte TED govore. Upišite se na tečajeve i usavršite jezik i tehničko znanje. Čitajte sve novosti vezane za područje kojom se bavite. Drugim riječima, sve ono što ste pratili kada ste imali vremena dok ste sjedili na poslu. Tako ćete imati više samopouzdanja na razgovoru za posao, i nećete se osjećati kao da dolazite iz druge dimenzije.
I imajte na umu da sve što ste propustili možete i nadoknaditi. Ako ima volje i želje, naravno.

-/moj-posao.net/

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post