Kako napisati savršenu molbu: Treba li mi uopće molba?

  • Početna

Pronašli ste zanimljiv oglas na koji se želite prijaviti i prilagodili ste svoju biografiju. A šta je s molbom?

Je li uvijek potrebno pisati molbu ili postoje situacije u kojima se možete izvući?

Molba je ono što vas izdvaja

Biografija je također ono što vas izdvaja, ali molba koja dovršava odličnu biografiju dodatno će vam olakšati izdvajanje od konkurencije. Osim toga, molba vam pomaže u izgradnji vašeg osobnog brenda, pokazuje vaše komunikacijske vještine i nivo pismenosti u daleko većoj mjeri od biografije i kao takva je vrlo koristan dokument.

Molba otkriva ličnost

Dok se biografija obično sastoji od unosa, molba sadrži potpune rečenice, a stil izražavanja znatno olakšava poslodavcima da steknu utisak o tome kakva ste osoba.

Molba služi da ispričate priču

Osim utiska o vašoj ličnosti, molba ima još jednu veliku prednost: omogućava vam da ispričate anegdotu ili opišete konkretan primjer vašeg poslovnog uspjeha ili onoga što nudite poslodavcu. To je prilika da kažete ono što biste inače rekli na razgovoru za posao prije nego dođe intervju!

Molba ipak nije potrebna u sljedećem slučaju

Postoje poslodavci koji izričito traže samo biografiju, pa u tom slučaju obavezno izostavite molbu. Naime, ovo može biti test – koliko se pridržavate pravila.

A šta ako mislite ili znate da se radi o poslodavcu koji ne čita molbe? Čak i ako su informacije tačne, imajte na umu da preuzimate rizik.

Naime, kod nekih poslodavaca molba možda neće igrati ključnu ulogu u procesu selekcije, ali će sigurno primijetiti ako nedostaje, što može biti minus. Radije biste uložili pola sata truda, umjesto da propustite dobru priliku samo zato što niste mogli napisati nekoliko rečenica.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post