Kako aktivno tražiti i pronaći prvi posao u struci?

  • Početna

Uskoro ćete se naći na prekretnici u vašem životu poznatoj kao pronalaženje posla nakon diplomiranja. Važno je tražiti poslove i iskustva koja su u skladu s vašom ličnošću i vrijednostima.

Neki od glavnih izazova s ​​kojima se mnogi suočavaju u pronalaženju idealnog prvog posla su: velika konkurencija, malo ili nimalo radnog iskustva, slabo razvijene vještine i umrežavanje, nepraćenje trendova na određenom poslu i poziciji, te neizvjesnost u pogledu budućnosti profesije.

Umrežavanje ili networking je razmjena informacija i zajedničkih interesa i može biti ključno u otkrivanju radnih prilika. Otvaranjem LinkedIn profila možete izgraditi mrežu poznanstava koja će vam jednom koristiti – počnite od kolega sa vašeg matičnog univerziteta i fokusirajte se na lične interese, profesiju i kompanije koje su idealne za vas. Umrežavanje je dug proces: budite uporni i dosljedni!

Istražite sektore industrije, profesiju kojoj pripadate: pretražite internet (još uvijek nudi izvore koji vam mogu dati sve odgovore), a također se obratite gradskom Centru za karijerno informisanje i savjetovanje (CISOK) koji nudi besplatne savjete o pronalaženju i stvaranje profesionalnih prilika.

Najdetaljniji način sigurne potrage za poslom je – planiranje. Zapisujte koje su vam tvrtke idealne za prvi posao, gdje se vidite za pet godina te, uz potrebe poslodavca, dopišite popis osobnih potreba, znanja i vještina. Prilagodite životopis pojedinom radnom mjestu, no za sebe zadržite jednu verziju koja će biti radna, u koju ćete zapisivati sva svoja postignuća neovisno o aktualnom natječaju.

Naposljetku, održite ravnotežu u svojem životu dok ste u procesu pronalaska posla. Vježbajte, slijedite zdravu prehranu, dovoljno spavajte i nastavite slijediti svoje interese kako biste održali razinu energije i pozitivno stanje duha.

studentski.hr

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post