Jeste li znali zašto Mjesec ponekad možemo vidjeti tokom dana?

  • Početna

Mjesec i zvijezde su uvijek na nebu, ali svi znamo da ih ne možemo uvijek vidjeti. Ali ponekad, tokom dana možemo vidjeti Sunce i Mjesec u isto vrijeme.

Mjesec ne sija zbog svoje svjetlosti, već zato što se sunčevi zraci odbijaju od njegove površine.

“Sunčeva svjetlost je toliko jaka danju da nekako prigušuje svjetlost mjeseca i zvijezda”, objašnjava astrofizičar Cheyenne Polius.

Dok je mjesec mlad nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana mjeseca koja je obasjana Suncem okrenuta je od naše planete. To znači da je mjesec još gori, ali ga ne možemo vidjeti tokom dana jer se sva sunčeva svjetlost odbija od nas.

Može vam pomoći da zamislite Sunce kao veliku sijalicu i Mjesec kao ogledalo. Pod nekim uglovima ne vidimo sijalicu, ali možemo videti svetlost zahvaljujući ogledalu koje je reflektuje. To se dešava kada vidimo mjesec tokom noći. Sunce ne možemo vidjeti direktno jer je Zemlja spriječena da ga vidi, ali svjetlost se odbija od Mjeseca. Postoje situacije u kojima možemo vidjeti i sijalicu i ogledalo, a upravo to se dešava kada vidimo mjesec tokom dana.

Kako Mjesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvijetljene površine. Zbog toga Mjesec ponekad vidimo kao mlad mjesec ili svijetlu polovicu. Što je Mjesec udaljeniji od Sunca i vidljiv iznad horizonta, to ga je lakše uočiti tokom dana.

“Mjesec se najlakše vidi tokom dana kada je u prvoj i zadnjoj četvrtini (90 stepeni udaljen od Sunca). Tada možemo vidjeti polovinu osvijetljene strane mjeseca dok je sunce još uvijek na izlasku”, kaže Polius.
Na pola puta kroz orbitu, Mjesec je “iza” Zemlje u odnosu na Sunce, a mi možemo vidjeti njegovu cijelu površinu kao pun Mjesec.

/punkufer.hr/

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post