Brčko: Od ponedjeljka počinju edukacije prema Programu samozapošljavanja u poljoprivredi

  • Početna

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta u nastavku izvođenja „Programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta 2020. godine“ od ponedjeljka, 22.03.2021. godine, započinje edukaciju iz područja poduzetništva za prijavljene aplikante.

Edukacije će u skladu s epidemiološkim mjerama biti održane u Omladinskom centru, a 85 aplikanata bit će podijeljeno u tri grupe. Obavijest o rasporedu termina edukacija objavljena je na mrežnim stranicama Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, te na stranici Odjela za poljoprivredu, vodno gospodarstvo i šumarstvo brčanske Vlade.

Obuke će svakodnevno u dva termina, u razdoblju od 22. ožujka do 01. travnja tekuće godine, vršiti predavači s kojima je Odjel sklopio ugovor.

Osim toga, Zavod je danas u suradnji s državnim Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, objavio Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje Roma s aktivne evidencije Zavoda, koji je otvoren do utroška sredstava ili do kraja godine. Za to je izdvojeno ukupno 36. 000 KM.

Na evidenciji Zavoda evidentirano je ukupno 350 Roma, od kojih je njih samo 20 na aktivnoj evidenciji, odnosno traže zaposlenje, te je upravo ovo odlična prilika za te osobe.

„Sredstva namijenjena za sufinanciranje zapošljavanja Roma kod poslodavaca i sufinanciranje samozapošljavanja Roma podijeljenja su na sljedeći način: po jednoj osobi, kada je u pitanju NK i SSS, iznos izdvojenih sredstava je do 6.000 KM za 12 mjeseci, odnosno 12.000 KM za 24 mjeseca. Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi 8.000 maraka je izdvojeno za 12 mjeseci, odnosno 16.000 maraka. ukoliko je ugovorna obveza na 24 mjeseca. Za samozapošljavanja Roma izdvojeno je 5.000 KM“, kaže Tamara Duvnjak-Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje.

Ovakav program zapošljavanja pokazao se kao izrazito uspješan, jer je, kako podsjećaju iz Zavoda, u 2019. godini na ovaj način zaposleno 19 pripadnika romske nacionalnosti.

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post