Bijeg od realnosti uz poeziju

  • Početna

Zamišljena priča u našoj glavi je sve što nam je potrebno za bijeg od surove realnosti. Ponekad šetnja prirodnom, iznenadno putovanje, me time uz omiljeni film ili naše društvo su lanac naše sreće. Da li ste razmišljali o emocionalnoj iskrenosti u vidu riječi koja će možda u nekom trenutku predstavljati izvor oslobađanja?

Poezija, umijeće izražavanja pjesnika da kroz par riječi prenese svoje duboke osjećaje i misli na papir. Služi  kao instrument da pokaže kako svijet, zapravo, izgleda u očima jedne osobe.

Ahmet Özer, pjesnik, objašnjava važnost poezije u našim životima:

„Je li moguće pronaći neko drugo područje koje je izraz ljubavi, boli, nade, ljutnje, otpora, entuzijazma…? Kad bi poezija mogla biti među našim najbitnijim stvarima koje nosimo u džepovima, naš bi život bio puno bogatiji. Mislim da ima važnu ulogu u boljem razumijevanju prirode, ljudi, djece, životinja, pupoljaka… Ukratko, čini da zavolite svijet. Poezija daje topli povjetarac našim srcima, svježinu našoj svijesti…”

U svakoj pročitanoj pjesmi čovjek pronalazi djeliće sebe i svaki put kada je iznova čita, formira drugačija značenja. Poezija našim zamršnenim osjećajima daje sklad, uranja u naše duboke snove i odvodi ih u druge krajeve.

Da li ste se ikada zapitali zašto je poezija važna u našim životima?

O mjestu poezije u našem životu suvišno je govoriti. Kao što ne možemo živjeti bez svojih fizičkih i društvenih potreba, svoju dušu, svoj unutarnji svijet, hranit ćemo poezijom i drugim vidovima umjetnosti.

Ovo su samo neke od prednosti:

  • bogat vokabular
  • upoznavanje različitih kultura i tradicija u svijetu
  • kreativne ideje

 

Miroslav Antić: Najljubavnija pjesma

Ovo je zaista najljubavnija pesma,

a ni reč o ljubavi.

 

Svim pajacima i lutkama otkinute su glave

i oni tako leže u ćosku

bespomoćni i bačeni.

 

Neko u ovoj sobi neće više da bude dete,

Neko u ovoj sobi tri dana ne moze da ruča.

Neko u ovoj sobi samo ćuti, ćuti

i gleda kroz prozor kako jesen sa lišćem

i vetrom

putuje preko pokislih gradskih krovova

za pticama.

 

Ovo je zaista najljubavnija pesma,

a ni reč o ljubavi.

 

Ukoliko i Vi pišete poeziju, svoja djela možete slati na mail: munja@munja.ba ili na društvene mreže za objavu u rubrici Hoću.PROSTOR!

 

Autorica članka: Dženana Šehić

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post