Besplatne studije u Sloveniji – koju vrstu studija odabrati?

  • Početna

Prilikom upisa na studije u Sloveniji mnogi studenti se pitaju gdje da se upišu – na javnu ili privatnu obrazovnu ustanovu, na redovne ili vanredne studije. Postoji li neka velika razlika između njih? Sve ovo i još više u članku u nastavku, koji će budućim studentima pružiti važne informacije.

Slovenija poznaje dvije vrste obrazovnih ustanova: privatne i javne. Kao što ime govori, glavna razlika između njih je finansiranje. Oba tipa se finansiraju iz javnog budžeta, a privatna obrazovna ustanova se, pored pomenutog, dodatno finansira iz privatnih izvora. Sada kada smo već spomenuli glavnu razliku, možemo se usredsrediti na karakteristike koje su studentima zapravo važne.

1. Sve diplome u javnim i privatnim obrazovnim ustanovama akreditirane su od Ministarstva i međunarodno su priznate.

Razlike između diploma koje student dobija javno ili u privatnoj obrazovnoj ustanovi praktično ne postoji; obje diplome su akreditovane od strane ministarstva i međunarodno su priznate. Uz dokument, studenti mogu nastaviti studije odnosno karijeru u Evropi i SAD-u, bez obzira na to koju obrazovnu ustanovu su pohađali i bez obzira da li su studirali redovno ili vanredno. Svaki student ima iste mogućnosti.

2. Redovne i vanredne studije su jednako priznate.

Mnogi ljudi pogrešno misle da se iz diplome vidi da li se radi o redovnim ili vanrednim studijama odnosno o privatnoj ili javnoj obrazovnoj ustanovi, ali to nije tačno. Nema razlike između dvije diplome.

3. Za građane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Makedonije, univerzitetske studije u Sloveniji su uglavnom besplatne.

Studije su besplatne za građane Hrvatske, koja je dio EU. Isto se odnosi i na građane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije, koji mogu besplatno studirati u Sloveniji na osnovu bilateralnog sporazuma. Ovo se odnosi na širok spektar studijskih programa koje nude javne obrazovne ustanove. Studije na privatnim obrazovnim ustanovama i vanredne studije se uglavnom plaćaju, ali ne sve. U svakom slučaju, cijene su prihvatljive, a većina obrazovnih ustanova nudi plaćanje na rate.

4. Javne obrazovne institucije imaju širi izbor programa, dok privatne nude više specijalizovanih programa.

Javne obrazovne ustanove po pravilu nude veći broj programa studentima, dok privatne nude manje programa, koji su više specijalizovani i usmjereni na ekonomiju, sa više prakse. Dobar primjer su studije psihologije, čije se različite specijalizacije mogu raditi samo na privatnim univerzitetima.

5. Vanredni studij je fleksibilniji u pogledu rasporeda, studenti dobijaju individualni pristup.

Vanredne studije u Sloveniji idealne su za sve one koji žele više slobodnog vremena tokom studija. Studenti na taj način mogu iskoristiti ostatak svog vremena za rad ili pohađanje kurseva. Kako je obično manje studenata na vanrednim studijama, studijske grupe su manje i profesori mogu posledično da posvete više pažnje pojedinim studentima.

6. Svi studenti imaju jednaka prava i obaveze.

Svi studenti, bez obzira na vrstu obrazovne ustanove u kojoj studiraju, imaju ista prava. Studenti imaju iste uslove za dobijanje boravišne dozvole, jednake mogućnosti za studentski rad, razmene studenata, svi dobijaju bonove za hranu i svi studenti imaju pravo na iste pogodnosti koje nudi Slovenija. Isto važi i za obaveze; svi moraju postići određeni broj bodova za napredovanje u višu godinu, imati potvrdu o znanju slovenačkog jezika, u slučaju da je to potrebno itd.

Bez obzira koju obrazovnu ustanovu student izabere, obje vrste nude najbolje moguće uslove za studiranje. Studiranje je na svim ustanovama podjednako teško i studenti moraju podjednako raditi za svoje ocjene. Nakon završetka studija na bilo kojoj obrazovnoj ustanovi, svi studenti imaju iste mogućnosti i dobro su spremni za početak karijere.

Iskoristite priliku, kontaktirajte nas i dogovorite se za početak apliciranja na studije u Sloveniji!

Za više informacija i usluga 2TM, pišite nam na education@2tm.si, na našoj Facebook stranici ili ispunite obrazac na www.2tm.si.

studomat.ba

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post