10 knjiga koje biste trebali pročitati

  • Početna

Jedne od najboljih knjiga su  s razlogom definirane kao klasika. Napisali su ih najveći književni umovi svoga vremena, oni imaju univerzalne teme, likove, iskustva, osjećaje i perspektive koji su i danas relevantni. Neki od njih upravo su nadahnuće iz kojeg su nastali čitavi moderni žanrovi književne fantastike.

Ako volite čitati, evo savršenog popisa za čitanje za vas.

Svatko bi trebao pročitati barem jednom za ovih 10 knjiga – neke su poznati klasici, druge su moderni divovi. Sve vrijedi pročitati barem jednom u životu!

Ubiti pticu rugalicu, autora Harper Lee

Objavljen 1960. godine, ovaj bezvremenski klasik istražuje ljudsko ponašanje i kolektivnu savjest dubokog Juga početkom 20. stoljeća. Humor isprepliće osjetljive niti predrasuda, mržnje, licemjerja, ljubavi i nevinosti da bi se stvorio jedan od najboljih romana ikada napisanih.

 

Veliki Gatsby, autora F.Scott Fitzgerald

Objavljen 1925. godine, Fitzgeraldov Veliki Gatsby istražuje dekadenciju doba jazza i uvod jednog čovjeka u svijet u kojem čak i oni s najslabijim životom ne mogu zaraditi ljubav.

 

Dnevnik Anne Frank

Nezaboravan i duboko utjecajan, dnevnik Anne Frank sirovi je prikaz života mlade djevojke dok se skriva od nacista. Unatoč svojim okolnostima, Anne vjeruje da su ljudi još uvijek dobri u srcu i da je svijet pun ljepote,  ona će vam promijeniti život.

 

Kradljivica knjiga, autora Markus Zusak

Radnja smještena u Njemačkoj tijekom 1939. godine, Kradljivac knjiga prati Liesel dok spašava knjige iz tiranije nacističke vladavine. U međuvremenu, njezina je obitelj sakrila židovskog borca ​​u svoj podrum i smrt gleda na obitelj prenoseći našu priču. Iskusite hrabrost kakvu se u svijetu rijetko može naći i prijateljstvo koje se stvori u najnevjerojatnijim situacijama.

Lovac na zmajeve, autora Khaled Hosseini

Priča o istinskom prijateljstvu, Lovac na zmajeve prati Amira dok pokušava pronaći jedinog pravog prijatelja kojeg je ikada imao – unatoč napuštanju zbog etničkih i vjerskih razlika koje su bile istaknute u Kabulu u Afganistanu.

 

Romeo i Julija, autora William Shakspeare

Možda najpoznatija ljubavna priča ikad napisana, Romeo i Julija epska je tragedija koja istražuje euforiju želje i tragediju osvete.

 

 

Lovac u žitu, autora J.D. Salinger

U glavnoj ulozi izvornog ciničnog adolescenta, Lovac u žitu istražuje izazove i izolaciju adolescencije. Dešifrirajte vlastitu poruku dok pratite šesnaestogodišnjeg Holdena Caulfielda, u ovom romanu koji desetljećima dijeli publiku.

 

Male žene, autorice  Louisa May Alcott

Pridružite se četiri sestre, svaka sa svojom istaknutom osobnošću, kad postanu punoljetne u šarmantnoj 19. stoljeću u Novoj Engleskoj. Iskusite njihove borbe i uživajte u njihovim manama, jer ove djevojke postaju snažne žene.

Ponos i predrasude, autorice Jane Austen

Jedan od najpoznatijih romana svih vremena, Ponos i predrasude, detaljno opisuje udvaranje dva suprotstavljena lika u svijetu u kojem su manire i uljudnost od najveće važnosti.

Jane Eyre, autorice Charlotte Bronte

Vjerojatno jedna od najutjecajnijih izmišljenih junakinja svih vremena, Jane Eyre snažna je, neprekinuta žena unatoč problematičnom djetinjstvu i potisnutom viktorijanskom društvu.

 

/lifehack.org/

 

Previous Post Previous Post
Newer Post Newer Post